Procentuální meziroční růst mezd v Karlovarském kraji byl v prvním čtvrtletí mírně nadprůměrný. Zatímco v celém Česku se mzdy proti loňsku zvýšily o 2,2 procenta, v kraji to bylo o 2,4 procenta. Nejvíce rostly mzdy v Libereckém kraji, a to o 3,2 procenta.

Naopak nejméně se přidávalo zaměstnancům v Praze, jen 1,1 procenta. Mzdy v metropoli jsou ale zhruba o polovinu vyšší než v Karlovarském kraji, lidé tam berou v průměru 33.010 korun.

V posledním čtvrtletí loňského roku lidé v Karlovarském kraji průměrně brali 23.596 korun. Vyšší mzdy na konci roku ale ovlivňují odměny, které zaměstnanci dostávají. Za celý loňský rok průměrná mzda v kraji byla 22.060 korun.

Zatímco ve všech ostatních krajích v letošním prvním čtvrtletí přibylo zaměstnanců, v Karlovarském kraji jejich počet klesl, i když jen nepatrně. V kraji bylo 86.700 zaměstnanců, o stovku méně než před rokem. Počet zaměstnanců se přitom snížil už na konci loňska.

Nízké mzdy v Karlovarském kraji jsou dány hlavně tím, že velká část zaměstnanců pracuje v oblasti služeb a lázeňství, kde je práce méně placená. Relativně vyšší jsou pak hlavně u Sokolovské uhelné nebo dalších průmyslových podniků.