„Rusové se obávají vyhrocené vnitropolitické situace a otevřených nepokojů, které by mohly ještě kulminovat. Poklesu zájmu o cesty do Evropy zavdává příčinu také kritika českých i evropských politiků," vysvětlila Kateřina Petříčková, tajemnice AČCKA. Dalším důvodem je podle ní i zesilování sankcí vůči Rusku ze strany USA a EU a znehodnocení rublu vůči euru, které způsobuje zdražení zájezdů do Evropy až o 10 procent. „Což pro mnoho obyvatel Ruska může být zásadní. Cestovní agentury evidují snížení počtu rezervací od dubna letošního roku o 20 procent a na červnové termíny jsou objednávky ještě nižší. Obavy z eskalace nepokojů jsou vidět především u individuálních cestujících," upozornila Petříčková.

Informace AČCKA potvrzuje i Jitka Štěpánková, ředitelka karlovarského infocentra. „Hoteliéři hlásí pokles ruských hostů o deset až dvacet procent. Cestovní ruch je vrtkavý a reaguje na to, co se děje ve světě. Impulsem poklesu tak může být i vyhrocená krize na Ukrajině i devalvace rublu. Oficiální statistiky ale ještě nemáme k dispozici," zdůraznila ředitelka.

Ruští hosté tvoří v ubytovacích lázeňských zařízeních až padesát procent klientely, a pokles pro ně proto může být velmi citelný. O možných problémech se jim ale otevřeně hovořit nechce. „Pokud by to takhle šlo dál, budeme mít co dělat, abychom to ustáli. Je jasné, že Rusové raději než k nám zamíří třeba do přímořských letovisek na Krymu. Na to stačí jediný pokyn," přiznala ředitelka jednoho z lázeňských hotelů. Určitým barometrem návštěvnosti Karlových Varů je počet cestujících, kteří projdou terminálem mezinárodního letiště v Olšových Vratech, jehož vlastníkem je Karlovarský kraj. Náměstek hejtmana Petr Navrátil k tomu uvedl, že letošní vývoj v počtu odbavených pasažérů naznačuje pokles zájmu o pobyty v karlovarských lázeňských hotelích. Podle Navrátila představuje meziroční propad odbavení minimálně deset procent.

Ředitel letiště Václav Černý podotkl, že skutečný vývoj se teprve ukáže. „Přes karlovarské letiště k nám míří jen část zahraniční klientely. Určitý pokles odbavení zatím připisujeme redukci některých linek do Petrohradu a Samary," dodal Černý.

Jan Motlík, generální ředitel společnosti Axxos, jednoho z nejvýznamnějších hotelových řetězců, který provozuje hotely v Karlovarském kraji i v Praze, problémy s návštěvností předpokládá. „Zaznamenali jsme potíže v rezervacích na konec května a začátek června. Pro nás to bude znamenat pokles klientely v řádech procent, nikoliv desítek procent," zdůraznil. Podle Motlíka se v úbytku ruských hostů promítlo několik faktorů. „Je to velmi nestabilní situace v ukrajinsko-ruských vztazích, pokles rublu vůči euru i to, že Rusové mohou nyní výhodně cestovat do letovisek na Krym. „To je ale jen sekundární faktor," zdůraznil Jan Motlík.

Krizi pocítili také v Mariánských Lázních. „Objednávek je méně," potvrdila ředitelka marketingu Léčebných lázní Mariánské Lázně Patricie Irlveková. Své obavy neskrýval ani starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král. „Situace na východě nás opravdu znepokojuje," uvedl. „Díváme se na východ a na to, co se tam odehrává, a doufáme, že se to hostů našeho města nedotkne. Naše hotely se zaměřily hlavně na hosty z Německa a právě z Ruska," řekl s tím, že je třeba rozšířit oblibu Mariánských Lázní i do jiných zemí tak, aby se odliv Rusů nedotkl cestovního ruchu ve městě.

„Pokles ruských turistů v Lázních Františkovy Lázně nepozorujeme," uvedla vedoucí marketingového oddělení Lázní Františkovy Lázně Eliška Vildová. „Počet těchto pacientů je stále ve stejných tendencích jako v předchozích letech," dodala Vildová.