„Na konci 80. let byl poměr mezi vodou pro obyvatele a ostatní asi jedna ku jedné, nyní odebírají ostatní odběratelé asi 30 procent vody z celkové spotřeby," uvedl Jágl.

Na straně obyvatel se pokles spotřeby dá přičíst jak úsporám v domácnosti, myčkám, přechodu z koupání ve vaně na sprchování, ale také tomu, že řada obyvatel má sice v Karlových Varech bydliště, ale ve skutečnosti tu nežije. Podle Jágla pak pokles spotřeby ukazuje na špatnou situaci firem. Někteří odběratelé odebírají tak málo vody, že to naznačuje, že objekty v podstatě nejsou v provozu.

Ačkoli jsou Karlovy Vary proslavené svými prameny, vodu na pití museli místní obyvatelé odedávna hledat jinde. Původně z lesních pramenů, které sloužily jako zdroj pitné vody ještě na počátku 20. století. První vodárna byla v Karlových Varech postavena v roce 1882 a dodávala užitkovou vodu. Po zavedení chlorování v roce 1923 se obě sítě, na pitnou vodu z lesních pramenů a na užitkovou vodu z vodárny, postupně sjednocovaly.

V současnosti voda pro Karlovy Vary pochází z přehradní nádrže Stanovice na Lomnickém potoce. Ta se začala stavět v roce 1972 a byla dokončena v roce 1978. Zatopila plochy 142 hektarů a má objem zhruba 20 milionů krychlových metrů. Voda se z ní odebírá z odběrné věže, která je 64,5 metru vysoká a umožňuje odebírat vodu v různé hloubce podle její kvality.

Voda ze stanovické nádrže pak teče samospádem do úpravny vody v Březové, která začala dodávat vodu do města v roce 1984. Nyní prochází velkou modernizací a rekonstrukcí za asi 100 milionů korun, která bude dokončena v roce 2015. „Nově bude v Březové použita takzvaná ultrafiltrace. Ta dokáže odstranit z vody nejen nečistoty, ale také bakterie nebo viry," nastínil kvalitativní vlastnosti nové technologie Jágl.

Membránová ultrafiltrace, která propouští jen nízkomolekulární látky, umožní vodárně nejen plnit současné podmínky pro kvalitu vody, ale připravit se i na budoucí možná zpřísnění. Zároveň ale bude lepší úprava vody i pojistkou v případě nenadálého výpadku ze Stanovic. Půjde přes ni dodávat vodu téměř z jakéhokoli zdroje, třeba přímo z Ohře.