„Část stále holduje české klasice, ale pro mnohé se gastronomie stala smyslem turistiky,“ říká šéfkuchař dvou karlovarských restaurací La Marche a La Hospoda Jan Krajč, který se vyučil v Grandhotelu Pupp. Jako kuchař procestoval svět, a vařil dokonce v restauraci s michelinskou hvězdou. „Co se změnilo, je kvalita. Lidé dávají přednost kvalitnímu jídlu a je jedno, zda jde o českou, nebo světovou kuchyni,“ míní šefkuchař.

Je naprostým odpůrcem velkých jídelních lístků, přednost dává čerstvosti. „Jídelní lístky zbytečně kuchaře stresují, je to stereotyp, který každého po čase omrzí. Já vařím kuchyni trhu, každý den si večer sednu, dám si skleničku dobrého červeného vína a rozhodnu se, co zítra budu nabízet. Vařím podle vlastní fantazie,“ vysvětluje Jan Krajč, který maso a ryby zásadně kupuje až ve Francii. „Večer ho objednám a ráno ho mám tady. Rozdíl francouzských potravin není jen v kvalitě, ale i v ceně. Podstatou jsou čerstvé suroviny, na základě nich sestavím menu. U nás si děláme i vlastní pečivo, každý den pečeme chleba a anýzové houstičky,“ upřesňuje.

I když většinou vaří stále něco nového, stejně jsou jídla, která pro jejich oblibu připravuje neustále. „U nás jsou vyhlášené žaludky z divokých kachen na karamelovém chilli a kokosovém mléku, jako dezert pak brynzový puding s cream fresh,“ dodává šéfkuchař.

To U Péráka, který patří mezi zažité klasické karlovarské hospody, chodí lidé i dnes na tradiční česká jídla. Denně tam připraví až šedesát obědů. „Nejoblíbenějším je stále vepřový řízek, ať už s brambory, kaší či salátem. Pak je to smažený sýr, vepřo knedlo zelo a hovězí guláš s knedlíkem, který si nevaříme, ale kupujeme ho,“ říká Kateřina Janstová. Kouzlo oblíbeného hospodského guláše podle ní tkví v množství cibule a masa.

Podobné chutě mají i strávníci Pivní restaurace Šenkovna v Sokolově. „Když je svíčková nebo řízky a cokoli smaženého, tak to mají lidé opravdu rádi,“ potvrdila Alena Bílská, vedoucí Šenkovny. Hodně Sokolováků si sem zvyklo chodit na polední menu, a zaměstnanci ho ještě rozvážejí po celém okrese. Jedním ze tří jídel bývá denně i zeleninový salát, který si podle slov vedoucí dávají častěji muži. A ve středu vždy bývá sladké jídlo, které je také hodně žádané. „Dneska byly šišky a zájem byl veliký, jsou nejlepší,“ dodala vedoucí s úsměvem.

České chutě převažují i na Chebsku, kde si však strávníci stěžují na zvyšující se ceny. „Chodím do restaurací a hospod v Chebu několik let a letos se opět hlavní jídla v některých z nich zvýšila o deset korun. Takže za hlavní jídlo dám přes 120 korun,“ sdělil Jan Šindelář z Chebu