Podíl nezaměstnaných osob se podle Úřadu práce ČR v uplynulém měsíci v České republice snížil na 4,1 procenta. Vývoj v Karlovarském kraji téměř přesně kopíruje vývoj celostátní, podíl nezaměstnaných se snížil na 4,2 procenta oproti 4,9 procenta z dubna. Nejlepší situace na trhu práce je na Chebsku s podílem nezaměstnaných pouhých 2,5 procenta. Na Karlovarsku byl v květnu podíl nezaměstnaných 4,1 procenta a na Sokolovsku pak 6,1 procenta. Lidí bez práce ubylo v porovnání s dubnem ve všech třech okresech. Situace na pracovním trhu v České republice aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, kdy nezaměstnanost v květnu pravidelně klesá.

„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech, především pak v oblastech, kde jsou průmyslové zóny. Počet uchazečů o zaměstnání klesl v květnu o více než 86 tisíc. Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících, a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V uplynulém měsíci zaznamenal Úřad práce ČR jak celkový nárůst volných pracovních míst, tak i vyšší poptávku zaměstnavatelů po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Celkem evidoval ke konci května 7 880 těchto pozic. Zaměstnavatelé hledají například pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví, obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, řidiče nákladních automobilů, montážní dělníky, slévače nebo svářeče. Postupně se objevují nabídky na letní brigády. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech.

Ilustrační foto
Při MFF sedět v koutě? Ne, kraj chce tančit

Zájem je také o kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, sběrače ovoce, lektory cizích jazyků či pomocníky v archeologickém výzkumu. Řada zaměstnavatelů ale hledá brigádníky převážně pomocí internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců. Stejně tak mladí lidé hledají dočasné zaměstnání spíše přes pracovní portály. Z toho důvodu se objevují tyto nabídky v databázi ÚP ČR v menší míře.

„Jak v případě absolventa, studenta, tak i uchazeče o zaměstnání je každé, i krátkodobé, zaměstnání přínosem a může mu pomoci v nalezení stálého pracovního místa. Získá nebo si oživí pracovní návyky a získá také praxi. Pokud se takový zaměstnanec osvědčí, může ho zaměstnavatel přijmout i do trvalého pracovního poměru,“ poznamenal ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

KARLOVARSKÝ KRAJ

V květnu celkový počet uchazečů o zaměstnání v Karlovarském kraji klesl o 7,3 procenta na 9 197, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl o 10 procent na 5 268 a podíl nezaměstnaných osob klesl na 4,2 procenta. K 31. květnu evidoval Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Karlových Varech celkem 9 197 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 723 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je nižší o 3 826 osob. Z tohoto počtu bylo 8 220 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 64 let. Bylo to o 687 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 3 890.

„V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 1 164 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 29 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 111 osob. Z evidence během měsíce odešlo celkem 1 887 uchazečů. Bylo to o 142 osob méně než v předchozím měsíci a o 22 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku,“ informovala Veronika Dankanicsová, vedoucí oddělení trhu práce krajské pobočky.

Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 050, to je o 267 méně než v předchozím měsíci a o 161 méně než ve stejném měsíci minulého roku, 221 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce. To je o 87 méně než v předchozím měsíci a o 13 méně než ve stejném období minulého roku, 837 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění. Meziměsíční pokles nezaměstnaných byl zaznamenán ve všech třech okresech Karlovarského kraje. Největší v okrese Cheb (10,6 %), v okrese Karlovy Vary (7,8 %) a v okrese Sokolov (5,3 %).

Ke konci měsíce května bylo evidováno na krajské pobočce ÚP v Karlových Varech 4 598 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 50 procent. V evidenci bylo 1 104 osob se zdravotním postižením, což představovalo 12 procent z celkového počtu nezaměstnaných. Ke konci tohoto měsíce bylo evidováno 298 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 25 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 152 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 3,2 procenta. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 1 834 uchazečů o zaměstnání, to je 19,9 procenta všech uchazečů vedených v evidenci.

Karlovarský kraj evidoval k 31. květnu celkem 5 268 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 481 vyšší než v předchozím měsíci a o 1 504 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,7 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Sokolov 5,6, v okrese Karlovy Vary 1,5 a v okrese Cheb 0,8. Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 412 vhodných pro osoby se zdravotním postižením.