Návštěvnost v Karlovarském kraji v poslední době rostla hlavně kvůli cizincům, letošní třetí čtvrtletí je proto výjimkou. Českých hostů totiž přibylo meziročně o 11,6 procenta, zatímco cizinců jen o dvě procenta.

Na celkovém počtu turistů, kteří do kraje přibyli, se ale stále podílí výrazně větší mírou cizinci, těch ve třetím čtvrtletí přijelo 154.739, českých hostů pak 92.696.

Nárůst zájmu domácích návštěvníků o Karlovarský kraj se projevil i v počtu přenocování. Ten u českých návštěvníků narostl ve třetím čtvrtletí o 9,8 procenta, u cizinců počet přespání klesl o 3,4 procenta.

Karlovarský kraj, jehož lázeňské služby jsou do značné míry orientovány na klienty z Ruska a rusky mluvících zemí, letos zasáhl pokles zájmu, vyvolaný jak událostmi na Ukrajině a sankcemi Evropské unie, tak poklesem kurzu rublu. Propad zájmu lázeňské firmy odhadují asi na 20 procent. Přesto se daří nižší počet ruských klientů nahrazovat hosty z jiných zemí. Dokládají to i statistiky za první tři čtvrtletí. Od počátku letošního roku zatím přijelo do kraje 610.130 hostů, což je stejně jako loni. Zhruba dvě třetiny z toho tvoří cizinci. V počtu přenocování tvoří cizinci tři čtvrtiny celkového počtu.

V celé České republice podle ČSÚ ve třetím čtvrtletí turistů přibylo. Celkem se jich v zemi ubytovalo 5,4 milionu, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst o dvě procenta. Počet tuzemských návštěvníků zůstal na podobné úrovni jako loni, zahraničních návštěvníků přibylo 4,2 procenta. Nejvíc přijelo Němců, výrazně ubylo Rusů. Meziročně se o 0,8 procenta na 15,8 milionu snížil počet přenocování.