Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří mohou ihned nastoupit do práce, bylo v kraji na konci října 13.549, o 114 více než na konci září. Je to poprvé od ledna letošního roku, co nezaměstnanost v Karlovarském kraji vzrostla.

Na Sokolovsku je podíl nezaměstnaných v kraji dlouhodobě nejvyšší, oproti září vzrostl o 0,2 procenta na 8,5 procenta. Dosažitelných uchazečů bylo v říjnu v Sokolově 5182. Na jedno volné pracovní místo tam připadá 11,1 uchazeče, což je mezi okresy čtvrtá nejvyšší hodnota v republice. Okres Sokolov také zaznamenal největší nárůst podílu nezaměstnaných osob, o 1,5 procenta.

Tradičně nejnižší nezaměstnanost v Karlovarském kraji je na Chebsku. Nezaměstnanost tam zůstala stejně jako v září 5,0 procent, počet uchazečů o zaměstnání mírně poklesl. V říjnu bylo bez práce 3244 lidí, z toho 3064 dosažitelných uchazečů. Na jedno volné pracovní místo na Chebsku připadá 2,2 uchazeče.

Ačkoliv na Karlovarsku podíl nezaměstnaných o 0,1 procenta vzrostl na 6,8 procenta, počet uchazečů o zaměstnání se snížil. Zatímco v říjnu bylo na Karlovarsku bez práce 5656 lidí, v září to bylo o devět lidí více. Dosažitelných uchazečů bylo v Karlových Varech v říjnu 5303, na jedno pracovní místo připadlo 4,3 uchazeče.

Oproti minulému měsíci v Karlovarském kraji ubylo pracovních míst, volných pozic bylo celkem 3285. Z toho na Sokolovsku bylo 491 volných pracovních míst, na Karlovarsku 1318 a na Chebsku 1476 míst.

Celorepublikově nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,6 procenta), Rychnov nad Kněžnou (2,8 procenta), Prachatice (3,1 procenta) a Benešov (3,4 procenta).

Nejvyšší nezaměstnanost byla naopak v okresech Most (11,3 procenta), Karviná (11 procent), Ústí nad Labem (10,6 procenta), Bruntál (10,4 procenta) a Ostrava město (10,1 procenta). Celorepublikový podíl nezaměstnanosti byl podle úřadu práce v říjnu 5,9 procenta, oproti říjnu 2014 klesl počet nezaměstnaných o 89 206 lidí.

Zaměstnanost aneb bez podpory firem a škol to prostě nepůjde

Karlovarský kraj Jak podporuje Karlovarský kraj zaměstnavatele a školy a co nového se chystá?

Na jedné straně vysoký počet nezaměstnaných, na straně druhé firmy marně hledající kvalifikované pracovníky do svých provozů. Rébus, který se v současnosti snaží vyřešit nejen veřejná správa a zaměstnavatelé, ale i školy a další vzdělávací instituce a v neposlední řadě také rodiče, kteří se snaží pro své děti zajistit takové vzdělání, aby si v budoucnu mohly najít perspektivní práci. Které profese jsou tedy perspektivní a budou perspektivní i za 5 let? Co očekávají zaměstnavatelé od uchazečů o práci? Jaké budou nové možnosti pro zvýšení kvalifikace a pracovních dovedností? Pomohou průmyslové zóny snížit nezaměstnanost v našem kraji?

Podobné otázky zaznívají na řadě jednání se zástupci vzdělávacích organizací stejně tak jako s podnikateli. Správně odpovědět není jednoduché a jediné řešení ani neexistuje. Chcete-li se s námi pokusit hledat odpovědi na tyto otázky, zveme vás na konferenci „Zaměstnanost 2015" do Krajské knihovny v Karlových Varech, kde se 19. listopadu 2015 uskuteční setkání zástupců veřejné správy, škol a firem.

Akce je pořádána pod záštitou hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla. Celý den se zde budou prezentovat úspěšné aktivity a projekty a určitě budeme diskutovat o tom, co je možné zlepšit a jakým způsobem. Podrobný program najdete na internetových stránkách Karlovarského kraje a Karlovarské agentury rozvoje podnikání, p. o. (www.karp-kv.cz, sekce Aktuality).