Základem je ochrana osobního počítače i telefonu. Dbejte na to, abyste vždy měli k dispozici aktualizovaný operační systém a všechny aplikace, které využíváte. Aktualizace, kromě nových funkcí, znamenají totiž i opravy bezpečnostních chyb, proto jsou tak důležité.

Děti u počítače, ilustrační foto
Radíme čtenářům: Jak chránit děti před nástrahami internetu

Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti EsetZdroj: EsetVýznamným prvkem bezpečnosti jsou také hesla. Při jejich tvorbě doporučuji volit spíše věty než nesmyslné série znaků – a pak pro každou službu používat samostatné heslo. S jeho zapamatováním uživateli pomohou programy pro správu hesel. Bezpečnostní software, tedy lidově antivir, je dobré mít nainstalovaný ve všech zařízeních, ve kterých je to možné. Dokáže totiž předejít řadě kritických situací, způsobených lidskou chybou. Těch, jak známo, bývá vždy dost.

U důležitých služeb, jako jsou například internetové bankovnictví, sociální sítě či e-mail, používejte vždy dvou-faktorové přihlášení. A řiďte se zdravým selským rozumem.  I v internetovém světě platí, že není všechno zlato, co se třpytí.

Počítačový virus - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Síť wi-fi nemusí být nutně bezpečná, i když ji chrání heslo