Zatímco jeden den vyjížděly tři jednotky hasičů k požáru suché trávy ve Vojkovicích na Karlovarsku, o další dva dny později zasahovali hasiči u Hranic na Ašsku při dopravní nehodě čtyř aut, která havarovala na zasněžené, a k tomu i namrzlé vozovce. A uplynulo jen pár dní a hasiči opět vyjížděli k požáru travního porostu.

„Požár u Vojkovic byl způsoben špatně uhašeným ohništěm po pálení klestí a rozšířil se na suchou trávu u kolejí. Díky rychlému zásahu hasičů oheň nezasáhl příliš velkou plochu a obešel se bez škody. Vyloženě slunečné jarní počasí výrazně zvyšuje riziko vzniku požáru suché trávy," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

O čtrnáct hodin později a šedesát kilometrů na západ pak jarní slunce vystřídalo sněžení a mráz a to následně způsobilo hromadnou dopravní nehodu čtyř osobních aut nedaleko Aše. Nehoda si vyžádala jedno zranění, hasiči zajistili místo nehody a provedli u všech vozidel protipožární opatření. Sněhová nadílka už poté další komplikace v kraji z pohledu hasičů nezpůsobila.

Požár suché trávy u Ostrova na Karlovarsku byl původně hlášen jako malý na ploše zhruba 10 x 10 metrů. Vlivem větru se ale oheň začal rychle šířit do okolí, kde zasáhl další suché travní porosty, a navíc se začal šířit i do stromů. Hasiči tak rychle povolali na místo další posily. „Protože hořelo v nepřístupném terénu, kam se hasiči nemohli dostat s cisternami, vzali si na pomoc i terénní čtyřkolku. Šíření požáru se podařilo zastavit s použitím ručních nástrojů, hned poté hasiči museli natáhnout stovky metrů hadicového vedení, aby požářiště důkladně prolili vodou. Podle vyšetřovatele požárů škoda nevznikla. Celý zásah trval dvě hodiny," dodal Kasal.