Hasiči mohou mít z loňské statistiky vcelku radost. Červený kohout řádil v Karlovarském kraji v porovnání s rokem 2012 méně a napáchal i menší škody. Vloni došlo k 717 požárům a oheň způsobil škody za necelých 44,2 milionu korun.

V roce předchozím byly přitom škody skoro jednou tak vysoké, když dosahovaly téměř 72,9 milionu korun. Vznikly při 812 požárech.

„Co už ale při loňském bilancování tak úplně radostné není, že se zvýšil počet úmyslně založených požárů," řekl Deníku Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

„U některých se podařilo najít pachatele a žhářství mu dokázat, u některých zůstalo jen u podezření. Každopádně jsme začali od usvědčených žhářů vymáhat peníze za výjezdy jednotek," podotkl mluvčí. Ve dvou případech podle Kasala už soud vydal pravomocné rozhodnutí a pachatelé budou platit desítky tisíc korun. Několik dalších případů je zatím v jednání.

Z mnoha loňských zásahů, ať už při požárech nebo dopravních nehodách či technické pomoci, považuje Kasal za poměrně výjimečnou několikadenní akci u Staré Chodovské. „Z bývalé skládky dehtových kalů se šířil silný zápach, asi kvůli značnému horku. Nebylo jednoduché najít způsob, jak zápach eliminovat, aby neobtěžoval okolní obce. Hasiči navozili a přečerpali do odkaliště téměř dva miliony litrů vody a zkoušeli i další metody, například neutralizaci vápnem," připomenul zásah Kasal.

Při loňských požárech bohužel zahynuli dva lidé a dalších 32 bylo zraněno. Zranění utrpěli také dva hasiči. V roce 2012 měl ovšem ohnivý živel na svědomí dokonce pět lidí, a zemřel dokonce jeden hasič. Zraněno bylo 29 osob a pět hasičů. Zásahy hasičů loni uchránily majetek za skoro 71 milionů korun. O rok dříve dosáhly uchráněné hodnoty skoro 199,3 milionu korun.

K úniku nebezpečných chemických látek došlo loni ve 241 případech, meziročně to bylo o sedm méně. Hasiči nejčastěji řeší úniky ropných látek, například po dopravních nehodách. Vloni to bylo v rovných dvou stovkách případů. V roce 2012 museli řešit únik ropných produktů v 211 případech.

Značnou část zásahů hasičů představují výjezdy k dopravním nehodám. Vloni pomáhali odstraňovat jejich následky na silnicích v regionu ve 522 případech.

O rok dříve bylo těchto výjezdů 499. V loňském roce zasahovali hasiči rovněž u tří leteckých nehod a 25 nehod bylo na železnici. Ve statistice se objevily také tři výjezdy k hromadným dopravním nehodám.

V roce 2012 bylo nehod na železnici 29, ani jednou nevyjížděli hasiči k letecké nebo hromadné nehodě.

Technická a technologická pomoc je vůbec nejčastějším druhem zásahů. Loňské číslo se zastavilo na 1968. V roce předchozím to bylo 1718 zásahů.

Na zhruba stejné úrovni se ustálil počet planých poplachů. Loni jich bylo 301, meziročně to bylo o deset méně.

Za zmínku ještě stojí, ve kterém měsíci loňského roku nejčastěji hořelo. Bylo to v červenci se 101 požáry. O rok dříve patřilo prvenství březnu se 127 požáry.