Magazínu s názvem Ženy vévodily rozhovory s úspěšnými a známými ženami, které i loni zpovídala dramaturgyně a novinářka Ilona Smejkalová. Operní zpěvačka a herečka Dagmar Pecková, se kterou vyšel rozhovor v lednovém čísle, byla extrémně upřímná a spontánní. Odpovídala naprosto bez vytáček a větu „To tam nedávejte!“ neřekla ani jednou. Naopak – mluvila bez obalu o politice, o řevnivosti operního světa, o stavu české kultury i o svých tchyních.

„Když ve čtvrtek 22. února napadlo Rusko Ukrajinu, seděla Ilona v bytě bývalé novinářky Terezie Kaslové. Interview se mělo původně týkat hlavně rodinných kořenů. Ale ozbrojený konflikt na Ukrajině dodal jejich povídání zcela jiný rozměr, jiné kulisy. Den, kdy se poprvé setkaly naživo, vstoupil do moderních dějin jako evropské jedenácté září. Jakákoli připravená výkopová otázka pro březnové vydání byla najednou zbytečná,“ připomenula vedoucí vydání čtvrtečních magazínů Deníku Ivana Zábranská.

Zdroj: Deník/Ivana Zábranská

Páté výročí a nezapomenutelné rozhovory

Květnové vydání bylo slavnostní, vyšlo totiž k pátému výročí Deníku Ženy a v pěti ohlédnutích jsme se pokusili o drobnou bilanci. Ilona vzpomínala i na několik velmi osobních rozhovorů, které kdy vedla, zejména na interview s herečkami Michaelou Kuklovou, Carmen Mayerovou, Martinou Preissovou, Klárou Issovou a Vicou Kerekes i scénografkou Michaelou Horáčkovou Hořejší.

Na generálce světové premiéry dramatizace Šikmého kostela – přímo v Divadle Petra Bezruče – vznikl rozhovor pro červnové číslo se spisovatelkou Karin Lednickou. O čem byl?

„Karin téměř celý život strávila v regionu, jehož historii se ve své tvorbě věnuje, občas si proto připadá jako karvinsko-pražská ambasadorka, snaží se povrchní domněnky vyvracet, překládat z jednoho sociálně-kulturního kontextu do druhého,“ připomenula Ilona Smejkalová.

Kouzelné sestry Formanovy a děsivý pád Evy Samkové

Červnové interview přineslo vskutku zábavné a inspirativní setkání! Doktorandka filozofie Josefína, produkční Emílie a herečka Antonie – tedy tři sestry Formanovy. Narodily se do rodiny divadelníka Petra Formana a scenáristky Kláry Formanové, jednou z jejich babiček je herečka a výtvarnice Věra Křesadlová, dědečky byli režisér Miloš Forman a spisovatel Jiří Stránský. Vyprávěly Iloně o svém dětství na divadelních zájezdech, o kouzlu rodného domu, o profesních výhrách i občasných selháváních.

V polovině předloňského prosince zažila snowboardistka Eva Samková děsivý pád v cíli závodu a zlomila si oba kotníky. Nehoda se stala bohužel necelé dva měsíce před startem zimních olympijských her v Pekingu. Všechno zlé je ovšem i pro něco dobré – kvůli zranění a následné rekonvalescenci mohla Eva trávit mnohem více času se svým partnerem, hercem Markem Adamczykem. A měla čas i na náš zářijový rozhovor.

Eva Samková.Eva Samková.Zdroj: se svolením Michala Fanty

Herečka Lucie Polišenská své přátele obdarovává vlastnoručně vyrobenými zavařeninami a na Instagramu sdílí jen fotky psa a čerstvě sklizených rajčat. Tohle je totiž to, co dělá z Lucie osobnost – normálnost a obyčejnost, s jakou přistupuje k sobě, ke své kariéře i ke svým fanouškům. Skutečná a opravdová „hvězdnost“ je zřejmě v něčem úplně jiném než v počtu lajků daného modelu či ceně outfitu, který celebrita vynese na premiéru. I o tom bylo říjnové interview.

Nora Fridrichová a Šatník

Poslední loňské interview, povídání s novinářkou a moderátorkou Norou Fridrichovou, vyšlo v prosincovém čísle – a ostatně, kdy jindy se bavit o dobročinnosti a samoživitelství než právě začátkem adventu. „Vyfotili jsme proto Noru přímo v jejím Nadačním fondu Šatník a vybrali oblečení, které tam různí lidé přinesli. Oblečení, jenž může sice na první pohled působit velmi obyčejně, přesto je něčím výjimečné a zvláštní. Jde totiž o šaty s neobyčejným příběhem, dary lidí, kterým není lhostejné, jak žijí jejich bližní – ať už rodiče samoživitelé, či ukrajinští uprchlíci a uprchlice. Ideální závěr úspěšného roku v magazínu Ženy,“ říká vedoucí vydání čtvrtečních magazínů Deníku Ivana Zábranská.