Plzeňsko 

Den sousedů nabídne nejen večeře

Po osmé se v Plzni koná Evropský den sousedů. I letos nabízí program pro veřejnost v programových ohniscích, sousedské večeře a komentované procházky.

Už v pátek je od 15 do 20 hodin připravený program v Luftově zahradě v Doudlevcích. „V programu nabídneme aktivity pro děti, pro starší pak kvízy, dvě krátká představení Divadla jednoho Edy a opékání buřtů,“ zve Barbora Vlnová z Plzeňské krajské rady dětí a mládeže, která program v Luftově zahradě chystá.

V sobotu se pak programovým ohniskem stane mezi 16. a 20. hodinou Mezigenerační centrum TOTEM v Kaznějovské ulici.

V programu jsou opět i sousedské večeře, do kterých se zapojilo přes tisíc lidí na téměř čtyřiceti adresách. Ty nabídnou 23 vystoupení, hudebních či divadelních. „Ve srovnání s předchozími ročníky se sice registrovalo adres méně, těší nás ale, že lidé mají opět chuť se setkávat a Evropský den sousedů je pro ně vítanou příležitostí,“ těší Soňu Rychlíkovou, produkční projektu.

Na neděli jsou připraveny dvě komentované procházky, které zajišťuje spolek Skrytá Plzeň, z.s. Od 10 hodin Předhusitská Plzeň roku 1348, od 14 hodin pak procházka Doubravkou. Na obě se platí vstupné, lístky je možné zakoupit přes Plzeňskou vstupenku za 70 korun. Více na webu evropskydensousedu.cz. 

Sezonu uzavře premiéra 

I o posledním víkendu této sezony uvede plzeňské Divadlo J. K. Tyla novinku. Bude jí v pátek od 19 hodin ve Velkém divadle nově nastudovaná hra Karla Steigerwalda Neapolská choroba. S divadelní sezonou se diváci mohou rozloučit také při závěru on-line cyklu První řada u Vás doma a zhlédnout záznam Prodané nevěsty. Záznam bude k dispozici po zakoupení vstupenek na portálu goout.cz od pátečních 19 hodin do nedělní půlnoci.

Pivní slavnosti na zámku

Pivní slavnosti přivítá v sobotu zámek Zelená Hora u Nepomuku. Nabídnou piva více než deseti pivovarů za nákupní cenu, soutěže o ceny a kapely Wagabund, Gallileo, Jarek Filgas Band, Ukradený Vjecy a Kabát Revival Plzeň.

PechaKucha Night u vodojemu

Řada inspirativních osobností se opět představí na dnešní PechaKucha pod širým nebem. Bude mezi nimi například herec plzeňského divadla Pavel Režný, žurnalista Jan Novotný nebo šéf marketingu MALL.TV Vilém Franěk. Vystoupí i hudební skupina Outcasts.

Kralovice pořádají slavnosti

V Kralovicích se konají o víkendu tradiční městské slavnosti. O hudební doprovod se dnes od 21 hodin postará Brutus, zítra program startuje v 10 hodin, vystoupí například Kralovanka nebo Olga Lounová s kapelou, v 19 hodin začne pouťová zábava.

Klatovsko

Zámek v Mlázovech slaví

Barokní zámek Mlázovy slaví letos 300 let od svého vzniku. K této příležitosti bude v neděli zpřístupněna expozice o historii zámku. Dozvíte se, kdo byl nejlepší přítel spisovatele Karla Poláčka, proč chodil místní farář celé léto v teplých bačkorách a kdo z majitelů zámku se věnoval alchymii. Poznáte příběh majitele zámku Dušana Zachystala a seznámíte se s kamenictvím v tomto regionu. Na velkoplošných fotografiích uvidíte zámecký areál ze stejných pohledů dříve a nyní. Nejzajímavějším prostorem bude pro návštěvníky zcela jistě nově zpřístupněná černá kuchyně, obnovená do původní funkční podoby.

Odhalí lavičku rodákovi

Lavička s názvem Hormon štěstí, věnovaná horažďovickému rodákovi doktoru Jaroslavu Blahošovi, bude slavnostně odhalena v pátek ve 13 hodin na rohu Ševčíkovy a Strakonické ulice v Horažďovicích. Jaroslav Blahoš byl český endokrinolog a ostelog. Byl také předsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a prezidentem Světové lékařské asociace.

Slavnosti vína v Klatovech

Slavnosti vína se tento víkend uskuteční na náměstí Míru v Klatovech. Návštěvníci ochutnají nejlepší vína z Moravy od přibližně dvacítky vinařů. Po oba dny bude připraven bohatý kulturní program. Zahraje cimbálová muzika Milana Broučka, kapela Úhlavanka, vystoupí i Marta Jandová. Slavnosti se konají v sobotu od 10 do 22 hodin, v neděli od 10 do 14 hodin.

Soutěž hasičů

V sobotu od 9 hodin se na klatovském stadionu soutěží v požárním sportu. Soutěžit budou během dne muži i ženy.

Rokycansko

Hurá prázdniny

Přijďte oslavit konec školního roku. Akce Hurá prázdniny se uskuteční v sobotu ve Strašicích. Dějištěm bude areál koupaliště, kde do 18. hodiny zahraje DJ Sumo a uskuteční se soutěže pro děti, týmy, jednotlivce i páry. Doporučené jsou ručníky a věci na převlečení. Dění se pak ujme Robert Jíša.

Rockový nářez bude U Pardála

Bezmála po roce mohou počítat milovníci tvrdého rocku s pořádnou porcí muziky U Pardála v centru okresního města. Začíná se v 16.30 hodin a vystoupí E!E, Budulínek, Sex Deviants, Strakator, Nízká úroveň i další hudebníci!

Lamas & LisTwins v rokycanském kostele

Předprázdninový koncert se dnes odehraje v evangelickém kostele v rokycanské Jiráskově ulici. Představí se tu od osmnácti hodin Lamas, což je amatérský dívčí soubro a capella kvintet. Atraktivní bude i produkce akordeonového dua LisTwins.

Domažlicko

Hurá zase prázdniny!

Prázdniny už ťukají na dveře. Tak to pojďte oslavit do areálu koupaliště Úžlebec nedaleko Černíkova. Místní hasiči tu na sobotu nachystali bohatý program na celé odpoledne, který nazvali jednoduše: Hurá zase prázdniny. Čeká vás namátkou střelba ze vzduchovky a luku, jízda zručnosti, košíková a malování na obličej. Odpolední program vyvrcholí skotačením v pěně. Začátek akce je ve 14 hodin a vstupné je dobrovolné.

Motýli zaniklého Horšína

Zaniklý Horšín patří nejhezčí botanické a motýlí lokality Českého lesa. V neděli se tam můžete vydat s průvodkyní Zuzanou Blažkovou z Agentury ochrany přírody a krajiny z ČR. Sraz účastníků je na žlutě značené turistické trase u rozcestníku Pod Kamencem západně od osady Ostrov u Mutěnína. Podrobnější informace u průvodkyně na čísle: 605 111 755. V případě nepříznivého počasí, jako je zima a déšť, se exkurze ruší. Účastníci jsou povinni dodržovat platná protiepidemická opatření.

Tachovsko

Cesta za pohádkou

V městském parku v Plané u Mariánských Lázní se tuto sobotu od 14 do 18 hodin koná Cesta za pohádkou. Na děti zde čeká soutěžní stezka, skákací hrad, občerstvení a také sladká odměna.

Nedělní diskohrátky

Na koupališti v Plané se tuto neděli od 15 do 16.30 hodin konají diskohrátky pro děti. Program s diskotékou, hrami, soutěžemi a pohybovými dovednostmi bude tentokrát v režii pražské hudební skupiny Myš & Maš, která má bohaté zkušenosti se zábavnými programy pro děti. Nuda se zakazuje. Připravte se na spoustu tance a zpěvu.

Zpívaná s Bikers Band

V zahradě Muzea Českého lesa v Tachově se v pátek koná zpívaná u táboráku. Na ní zahraje a zazpívá Bikers Band. Na místě bude zajištěno občerstvení, takže s sebou stačí vzít už jen dobrou náladu. Akce začíná v 18 hodin a ve spolupráci s muzeem ji organizuje kulturní středisko.

Karlovarsko

Zažijte Den pro Ostrov

Tradiční akce pro celou rodinu se uskuteční v Ostrově. V programu vystoupí ostrovské kapely, prezentuje se ZUŠ Ostrov, Střední průmyslová škola Ostrov, Městská policie Ostrov, Policie ČR, ostrovští hasiči, Ostrostřelci Ostrov, Podkrušnohorští velocipedisté a letečtí modeláři.

Poslechněte si rockovou hudbu na koupališti

Akce s názvem Al(TRT)nativa to je nedělní odpoledne s alternativní rockovou scénou. Poslechnout hudbu si můžete ve volnočasovém areálu Rolava. Začátek je od 16. hodin. Můžete se těšit na kapely The Sidewaves, Moonshye, Bookie Baker a Bára Zmeková.

Sokolovsko

Zajděte na operu pod hradem

Opera „Il Trovatore“ o trubadúrovi Manricovi, krásné Leonoře a cikánce Azuceně, v češtině také nazývána „Trubadúr“, bude k vidění v Lokti. Tato opera patří k trojici oper, které přivedly italského skladatele Giuseppa Verdiho do silného, nesmazatelného povědomí dějin operního umění. Lidé dodnes tato představení milují.

Děti se zasmějí

Pohádka pro děti je připravena na statku Bernard na Sokolovsku. Děti se tu spolu s rodiči mohou zúčastnit slavnostního zahájení otevření Herničky Kostičky. Pro všechny, kdo na statek zavítají, je připravena velkolepá divadelní show plná hraní, zábavy a smíchu. Pro ratolesti bude připravena i řada soutěží a aktivit.

Chebsko

Projděte se po lázeňských parcích

Vyjděte na procházku po františkolázeňských parcích. Celková délka je do 4 kilometrů. Náplní akce je určování pěstovaných stromů a keřů s dendrologem. A zjistit, které plané druhy rostlin ve Františkových Lázních rostou. Průvodci budou Jiří Velebil z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasnézahradnictví, v.v.i a Jiří Brabec botanik z Muzea Cheb. Akce se koná za každého, i deštivého počasí.

Rozsvěcení stromu v Dolní Lukavici

Hra, která se zvrtla. To je britská bláznivá komedie, která bude k vidění v chebském divadle. Dramatický kroužek se rozhodne nastudovat anglický detektivní thriller Vražda na panství Haversham. Své rozhodnutí realizuje se záviděníhodným nadšením, ale s neschopností.