Republikové kolo kytarové soutěže

Středisko volného času Radovánek pořádá zítra republikové finále 23.ročníku kytarové soutěže Zlatá struna. Vzhledem k epidemické situaci se uskuteční v on-line podobě. Do republikového kola postoupilo celkem 19 mladých kytaristů a kytaristek ze 7 krajů České republiky, a to Plzeňského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Středočeského, Jihočeského a Jihomoravského. Hudebníci zaslali videonahrávky svých písní. Soutěž má dvě kategorie – do 14 let a 15-18 let. Podle pravidel všichni zahrají a zazpívají dvě písně, z nichž jedna musí být lidová a druhá z jakéhokoliv žánru. Zvláštní kategorii tvoří autorská soutěž, která je hodnocena samostatně. Jednotlivá vystoupení hodnotí pětičlenná porota z řad plzeňských muzikantů. Přenos soutěže sledujte zítra od 10 hodin na webu zlatastruna.cz. Na závěr se dozvíte vyhodnocení.

Skalky skřítků vytvořil lávový proud 

Skalky skřítků jsou národní přírodní památka nedaleko Karlových Varů u obce Dubina. Jde vlastně o geologické dutiny podlouhlého oválného tvaru s průměrem až 150 centimetrů. Název skalky však není správný, protože se jedná o souvislou skálu. Otvory ve skále vznikly po sopečné erupci před miliony lety. Tehdy zdejší les zalil lahar, takzvaný sopečný bahnotok, který doprovodným jevem některých sopečných erupcích.

Ten zalil stromy, které po desítkách let v lávě vyhnily a zůstaly po nich v dutinách skály právě tyto otvory. V okolí můžete nalézt mnoho druhů rostlin, jako je například jaterník podléšku, plicník lékařský, prvosenku jarní, sasanku pryskyřníkovitou, lilii zlatohlavou nebo lýkovec jedovatý. Ke skalám se váže několik po věstí o trpaslících, kteří měli ve skalkách žít. Proto se tak také lokalita jmenuje. Ke Skalkám lze jít po červené turistické značce od Dubiny nebo Kyselky k myslivně a tam odbočit na žlutou, která končí právě u Skalek skřítků. Cesta vzhůru je poměrně strmá.

Autokino v Klatovech promítá

Autokino v Klatovech začalo o uplynulém víkendu opět promítat. Zájem o projekce byl ohromný. Dnes je na programu film Výjimeční a v sobotu se bude promítat snímek Vzhůru za sny. Rezervace lístků jsou on-line na www.AutoKinoKlatovy.cz a je tam zveřejněn program vždy na dva víkendy dopředu. Poslední promítání je naplánováno na 9. května.

Knižní bazar za symbolické ceny

U příležitosti Světového dne knihy a autorských práv se tuto sobotu uskuteční již druhý knižní bazar. V Komunitním centru v Horšovském Týně jej od 10 do 15 hodin pořádá zdejší farní charita. Na bazaru najdete knihy všech žánrů, které budu dostupné za symbolické ceny. Veškerý výnos z tohoto bazaru bude použit na vybavení zahrady komunitního centra. Kvůli stávající epidemické situaci se bazar uskuteční bezkontaktní formou. Knihy budou vystavené v prostorách centra v ulici Boženy Němcové 35 a tamtéž bude umístěna kasička na příspěvky.

Přispějte do potravinové sbírky

Řada obchodů se o tomto víkendu zapojí do letošní jarní Sbírky potravin. Je do ní možné přispět trvanlivými potravinami, jako jsou konzervy, dětská výživa, polévky, trvanlivé mléko, těstoviny, olej, rýže apod. Organizátoři uvítají též základní a dětskou drogerii. „Potraviny, které darujete, zůstanou v našem regionu, prověřené organizace je budou postupně rozdělovat potřebným,“ uvedla organizátorka sbírky ve Stříbře Alena Bradáčová. Více o tom, jak sbírka funguje a kde je možné do ní přispět, na sbirkapotravin.cz.

Projděte se kolem rezervace Kladská

Jedna z nejstarších a největších přírodních rezervací v regionu je Kladská. Kolem pětice horských vrchovištních rašelinišť Tajgy, Pateráku, Lysiny, Malého rašeliniště a Husího lesa vede 1,6 kilometru dlouhá naučná stezka.

Klatovské farmářské trhy

Farmářské výrobky si můžete tento pátek od 8 do 14 hodin nakoupit na klatovském náměstí Míru. Uskuteční se zde další farmářské trhy. Akce se koná v souladu s aktuálním opatřením.

Misíková a Kořínek hrají pro plzeňskou zoo

Plzeňská pivnice Pivotečka, Stream Factory a Zoo Plzeň se domluvily, že v rámci hudebního festivalu Hrajeme!tečka udělají tři koncerty na podporu zoo. Vrcholem těchto tří akcí je sobotní mimořádný koncert. Nebude vysílat tradičně z Pivotečky, ale z amfiteátru. Zahraje Katka Misíková, Jakub Kořínek a hosté. Koncert pustíte od 20 hodin na YouTube kanále Pivotečka Stream.

Alfa vysílá Pozor, Zorro!

Maskovaný předchůdce dnešních hrdinů, Zorro mstitel, se představí v loutkové podobě. Ochrání muž s černou maskou vesničany před útiskem padoušského mocipána? Pohádku Pozor, Zorro! od Divadla Alfa si můžete pustit v sobotu mezi 10 a 14 hodinou na YouTube kanále Alfa zírá.

HighScore hrají živě z Družby

Během dalšího z koncertů v rámci cyklu Vysílá hudební stanice Družba zahraje v neděli večer z kavárny kulturního domu živě kapela HighScore. Událost můžete zhlédnout od 19 hodin prostřednictvím webových stránek nebo facebooku Městského kulturního střediska v Klatovech.