Podobné objevy jsou stále častější díky kombinaci dvou technologií: laserů, které dokážou "vidět" i přes takové překážky, jako je například hustá vegetace, a dronů, které archeologům pomáhají prozkoumat jinak nepřístupná místa.

Podle studie zveřejněné v lednovém čísle časopisu Journal of Archaeological Science vědci na okraji obřadního místa zvaného Chachabamba našli zhruba tucet dosud neznámých staveb ve vzdálenosti necelých pěti kilometrů od hlavních ruin inckého města z 15. století.

Dvě sochy podobné sfingám byly původně asi osm metrů dlouhé
Archeologové objevili dvě kolosální sfingy. Skrývaly se uvnitř egyptského chrámu

Vědci při výzkumu použili technologii LiDAR, což je metoda dálkového měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu. S pomocí této technologie je možné mapovat obrysy objektů. Skenování s pomocí LiDARu se pro vědce stává základním způsobem, jak studovat oblasti, které byly dříve příliš nebezpečné nebo nepřístupné.

V roce 2019 odhalilo laserové skenování obrovskou síť starobylých mayských farem v deštném pralese v Belize. O několik let dříve pomohl LiDAR archeologům odhalit ztracené město v Hondurasu.

Nové poznatky o incké civilizaci 

Objevy v Machu Picchu, které zahrnují i části vodního systému, který tudy vedl, přinášejí nové poznatky o incké civilizaci a úloze obřadních komplexů v Machu Picchu.

"Do Machu Picchu se mohli dostat jen velmi privilegovaní lidé, protože to bylo velmi zvláštní místo," řekla Dominika Sieczkowská, zástupkyně ředitele pro organizaci a rozvoj Centra andských studií Varšavské univerzity, která výzkum vedla. "Když jste se tam chystali, museli jste se v Chachabambě zastavit na spirituální lázeň, abyste byli čistí a neposkvrnění a mohli se dostat na Machu Picchu," dodala.

Sarkofág s mumií. Ilustrační foto.
V břiše egyptské mumie našli plod. Vědci už ví, jak se mohl uchovat

Centrem Chachabamby ležící v údolí Vilcanota je hlavní kamenný oltář obklopený 14 lázněmi, které podle Sieczkowské s největší pravděpodobností sloužily k rituálnímu omývání. Voda sem proudila složitou sítí kanálů napájených řekou Urubamba.

Výzkum této lokality je obtížný, protože oblast je většinou zarostlá a archeologické naleziště zasahuje hluboko do džungle. Aby Sieczkowská a vědci z Vratislavské univerzity vědy a techniky v Polsku a peruánského ministerstva kultury odhalili, co se skrývá pod korunami pralesa, použili drony vybavené speciálními lasery.

Stavby i kamenné kanály 

Skenování pomocí LiDARu odhalilo více než deset staveb, které se nacházely v okruhu zhruba 60 metrů od hlavní obřadní části Chachabamby. "Byly tak blízko a my jsme ani nevěděli, že tam jsou," řekla Sieczkowská.

Laserové skenování také odhalilo kamenné kanály vedoucí částečně pod zemí, které zásobovaly vodou celou lokalitu Chachabamby. Vědci pak na základě sklonu a hloubky kanálů vytvořili modely, které umožnily zjistit, jak mohla voda proudit do různých rituálních lázní.

Veš. Ilustrační foto.
Převratný objev. Vědci získali dva tisíce let starou lidskou DNA z vajíček vší

Sieczkowská uvedla, že o tom, jak byly nově objevené stavby v okolí Chachabamby využívány, se toho zatím mnoho neví, ale je možné, že se jednalo o obydlí lidí, kteří na obřadní místo dohlíželi.

Archeologové plánují v Chachabambě provádět další výzkum, včetně vykopávek zajímavých míst, která se jim podařilo s pomocí LiDARu identifikovat. "Měli jsme v úmyslu provést vykopávky některých staveb, ale kvůli pandemii jsme museli naše plány prozatím zrušit," řekla Sieczkowská. "Ale možná, možná se tam dostaneme příští rok," dodala.