Každý člen volební komise se tak vlastně stává v pátek při zahájení voleb zaměstnancem příslušného obecního úřadu, ze kterého je odhlášen ihned v pondělí po volbách.

Obce tak mají kvůli tomu další administrativní starosti, protože jejich představitelé musí v tyto dny putovat mezi zdravotními pojišťovnami a správou sociálního zabezpečení. Navíc jim kvůli tomu vznikají i další náklady.

„K novele nedošlo. Ale Svaz obcí a měst na změnu stále tlačí, takže k ní snad dojde do příštích voleb, které se konají v roce 2010,“ informoval mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Podle Kaválka se ale přece jen podařilo jednu zásadní změnu prosadit. Kvůli novým odvodům zdravotního pojištění by totiž členové volebních komisí dostali za svou práci ještě méně. Doteď pobírali řadoví členové jen 800 korun za dva dny u voleb.

„Po iniciaci změn došlo k navýšení na třináct set korun, takže čistého dostanou členové přibližně tisíc korun. Odměna předsedy komise z původních tisíce korun vzrostla na šestnáct set,“ dodal mluvčí magistrátu.