Karlovarský kraj mívá vždy jednu z nejnižších volebních účastí v republice. Z celého kraje na tom bývá lépe okres Karlovy Vary. Ten ale zatím podle pátečních výsledků výrazně pokulhává za Chebskem. Podle vedoucí kontrolní skupiny krajského úřadu Johany Vydrové, která objíždí volební okrsky v kraji, se to může ještě během dneška otočit. "Na Ašsku a Chebsku je účast kolem třiceti procent. V Karlových Varech a přilehlých obcích se pohybuje kolem dvaceti, Senát je ještě trochu slabší. Je ale dost možné, že právě na Karlovarsku budou chodit voliči více v sobotu než včera," poznamenala.

Dnes jako první zavítali úředníci do Březové a Stanovic na Karlovarsku. Pár voličů tu dokonce čekalo na otevření volebních místností. Také podle mluvčí karlovarského magistrátu Heleny Kyselé nebyla páteční volební účast v Karlových Varech nikterak vysoká. "V okrsku, v níž sedím v komisi a která je ve Dvorech, byla před pátečním uzavřením místnosti asi jen 18 procent. V druhém okrsku ve Dvorech to bylo 22. Nejlépe na tom snad za pátek byla Čankovská, kde se účast pohybovala kolem 23 procent," upřesnila mluvčí magistrátu.

Ota Řezanka (vlevo) a Petr Bursík
Náměstek karlovarské primátorky měl konflikt s aktivistou. Případ řeší policie

Během noci z pátka na sobotu ani během prvního volebního dne nedošlo podle Vydrové k žádnému narušení voleb či volebních místností. "Neměli jsme ani jeden noční telefonát. Několik let už tuto funkci dělám, zažila jsem dost voleb, nikdy se naštěstí u nás žádný problém, který by souvisel s narušením voleb, neobjevil," dodala.

Že vše běží podle zákona, potvrdila i mluvčí policie Zuzana Týřová. "V souvislosti s konáním voleb do Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev obcí ve dnech 23. a 24. září 2022 připravili policisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje adekvátní opatření k zajištění ochrany veřejného pořádku v průběhu těchto voleb. Z důvodu zajištění klidného průběhu voleb je posílen výkon služby a navýšen dohled policistů zejména v okolí volebních místností. Po celou dobu konání voleb až do ukončení zpracování výsledků policisté spolupracují se členy volebních komisí a v případě jakékoliv snahy o narušení veřejného pořádku budou věc okamžitě řešit. Do současné doby neevidujeme žádné narušení veřejného pořádku," uvedla policejní mluvčí.

Komunální a senátní volby 2022.
ON-LINE: Zeman lituje prohry ČSSD. Ve Slaném ODS zahájila povolební vyjednávání