První výstava letošní sezony v ostrovském klášteře nese slibný název Sladký život s čokoládou. Na vernisáž výstavy jste zváni zítra, začátek je v 17.30 hodin.
Návštěvníci se mohou seznámit s historií pěstování bobů a výroby čokolády a dozvědět se mnoho zajímavého, souvisejícího s touto pochoutkou. Kakaovník spatřil jako první Evropan již Kryštof Kolumbus, ale blíže se s ním seznámil až Fernando Cortéz, španělský dobyvatel říše Aztéků. Název kakao vznikl z původního aztéckého pojmenování chocolatl. Cesta čokoládového nápoje vedla nejprve do Španělska, pak do Francie, výroba byla dlouho tajena.
Kvalitní hořká čokoláda je doporučována jako prevence proti srdečním a oběhovým onemocněním, snižuje vysoký tlak a riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a předčasné stárnutí. Je také zdrojem minerálů a některých vitamínů. Známé jsou i afrodiziakální účinky hořké čokolády, které ale nejsou vědecky potvrzené.
Na výstavě naleznete mnoho exponátů představujících historii, výrobu a způsob prodeje čokolády. Vystavené exponáty, zapůjčené z muzea „KRNAP“ v Jilemnici, pocházejí většinou z 19. nebo počátku 20. století. To byla doba největšího rozkvětu cukráren, v každém malém městě jich bylo několik a majitelé se předháněli svými specialitami. Cukráři byli často vyučeni ve Vídni, nebo jezdili na zkušenou do světa.
Středisko praktické výuky Grandhotelu PUPP, o. p. s., z Karlových Varů vystavuje ukázky cukrárenské praxe žáků a idylu interiéru hotelové cukrárny. K zajímavým exponátům patří také výrobky ostrovské cukrárny Koruna Pralines, které si mohou návštěvníci zakoupit v informačním centru kláštera.
Otevřeno je denně kromě pondělí od 9.30 do 12.30 a od 13.00 do 18.00 hodin.Výstava potrvá do 6. května.
(vč)