Řádoví bratři premonstrátského kláštera v Teplé opět nabízejí pivo. A to dnes pochopitelně nejen poutníkům, jako v dávných dobách. V sobotu se zde totiž ve veřejných prostorách kláštera začalo prodávat speciální pivo podle staré, původní receptury, nazvané Tepelský prelát. „V klášteře byl plně funkční pivovar ještě v minulém století. Dnes však je v dost zuboženém stavu a my se budeme snažit jej postupně zrekonstruovat. Proto zatím naše původní pivo necháváme vařit v Plzni,“ vysvětluje administrátor kláštera premonstrátů bratr Kováčik.

Tepelský prelát se od zmíněné soboty bude nabízet v klášterní restauraci a hotelu. „Chtěli jsme na ochutnávku připravit větší akci, proto jsme pozvali i oficiální zástupce regionu, včetně starosty Teplé Pavla Charváta,“ doplňuje páter Filip. Premonstrátům by prodej piva a pozvednutí „výdělečného zázemí“ kláštera velmi ekonomicky pomohlo. „V poslední době se měnil management našeho hotelu, od nového vedení si slibujeme i hospodářské oživení,“ potvrzuje administrátor Kováčik. Podle slov provozní vedoucí Vlasty Hengeričové je důležité, že pivomávýbornou chuť. „Věřím, že bude mít úspěch nejen u našinců, ale i u zahraničních hostů, kteří tvoří drtivou většinu klientely klášterní restaurace a hotelu. Tepelský prelát zachutnal i tepelskému starostovi Pavlu Charvátovi. „Rád si na něj sem zajdu, naštěstí to nemám z Teplé daleko,“ pochválil si s úsměvem starosta Charvát při přípitku s páterem Filipem.