Nádivka Jana Krajče, šéfkuchaře Le Marché Karlovy Vary

150 g kuřecích jater, 6 plátků toustového chleba, 2 vejce, 2 žloutky, sníh ze dvou bílků, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, mletý kmín, trochu mladých kopřiv. Játra nakrájíme na kousky a rychle ale krátce opečeme na pánvi. Osolíme, opepříme. Nadrobno nakrájenou cibulku a česnek orestujeme do sklovita. Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky. Vejce a žloutky vyšleháme do krémové husté pěny a z bílků připravíme sníh. Vše dáme do mísy + sůl, pepř, mletý kmín a spařené nasekané kopřivy. Formičky vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pečeme (180 °C) asi 30 minut. Podáváme horké s kyselou okurkou, pivem či bílým vínem.

Bezmasá nádivka bylinkářky Jaroslavy Svadbíkové z Chebu

Moje bezmasá velikonoční nádivka je mnohem výživnější. Kromě 8 housek, 4 vajec, 100 gramů másla, mléka a 200 gramů uzeného sýra, 200 gramů goudy a 200 gramů tofu (nebo i tvrdší sýr) do ní přidávám i své speciální přísady listy čerstvých pampeliškových listů, řebříčku, malinové listí, jahodové listí, kontryhel, květy sedmikrásek, květy fialek a nakonec i pampeliškové květy, pokud jsou k dispozici. Směs promíchám klasicky, tak jako u běžné nádivky a přidávám do ní také půl lžičky kurkumy. Směs následně peči při 180 °C dozlatova.

Velikonoční pivo Permon od sládka Jana Rady ze Sokolova

Dva druhy sladu, výrazný říz a lahodná plná chuť. To je charakteristika velikonočního piva, který pro vyznavače pěnivého moku uvařil náš sokolovský Pivovar Permon. Vyznačuje se vyváženou střední hořkostí a vůní se zakulacenou chutí sladu a chmele. Spodně kvašená světlá třináctka se vaří z žateckého chmele, dvou ječných sladů a pitné vody. Velikonoční pivo jsem začal vařit už v únoru a udělali jsme ho hned dvě várky, tedy 60 hektolitrů. A pivo jde jako každý rok pořádně na odbyt.

Velikonoční pečeně Josefa Nejdla, autora kuchařky tradičních chodských jídel

O Velikonocích si rád pochutnám na pečínce ze skopového nebo jehněčího masa. Nejdůležitější je toto maso vůbec někde sehnat. Kromě česneku, který na skopové maso patří, přidávám ještě uzené, jímž maso spolu s česnekem prošpikuji. Na másle osmažím cibulku, kterou přidám k masu, podleji vodou a pod pokličkou maso hodinu dusím. Další hodinu peču maso odkryté. Nakonec vše zaliji smetanou, zahuštěnou hladkou moukou. Skopové maso se musí podávat na teplém talíři.

Mazanec Jitky Hrubé, mistrové odb. výcviku pekařů v Klatovech

Potřebujeme 1 kg polohrubé mouky, 250 g cukru, 250 g tuku, nejlépe je použít tři druhy, třeba sádlo, máslo a nějaký další tuk. Dále 80 g droždí, malou lžičku soli, čtyři až pět žloutků, citrónovou kůru, 200 g rozinek nebo kandovaného ovoce a vodu nebo mléko. Vytvoříme těsto, necháme vykynout a vytvoříme bochánky. Před pečením je ještě dozdobíme, nastřihneme křížek, „namašlujeme" vajíčkem a posypeme mandlemi a pak pozvolna pečeme. kromě rozinek lze použít i různé sušené ovoce, do těsta lze použít i ořechy, i když těsto pak zešedne.

Vajíčková pomazánka Martina Vyskočila, tvůrce staročeských pokrmů z Nýrska

Děláme ji podle receptu od babičky. Dáváme do ní na kostičky nakrájená vajíčka, trochu taveného sýra, kvůli chuti trošičku majolky a šalotky, nasekanou drobnolistou petrželku, sůl, pepř a to je vše. Někdy se tam místo petrželky dala pažitka nebo medvědí česnek a může se přidat i šunka. O Velikonocích nesmí u nás vajíčková pomazánka chybět a stejně tak na akcích, které před Velikonocemi děláme.

Jarní buchta od kuchařek rokycanské MŠ U Saské brány

Je lehká, vláčná a velice chutná. Potřebujete 350 g jemně nastrouhané mrkve (lze přidat i jablko, tentokrát ale hrubě postrouhané, anebo banán; je možné si také vybrat jen jednu surovinu, pokaždé ale dodržet gramáž), 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice (nejlépe třtinového), 1,5 dcl oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva a cca 1 dcl rumu (griotky). Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme, vlijeme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě cca na 170 stupňů) 35 40 minut. Vychladlé krájíme na řezy. Na Velikonoce lze těstem naplnit i tradiční velikonoční formy a po zchladnutí polít oblíbenou polevou.