Řeč je o sokolovských zastupitelích, kteří projednávali petici občanů. Jejím cílem je, aby bylo umožněno všem občanům města, primárně těm, kteří se nemohou z časových, pracovních a jiných důvodů osobně jednání zastupitelstva účastnit, zhlédnutí online či záznamů z jednání. S tímto zastupitelstvem však mají občané smůlu.

Sokolovské zastupitelstvo odmítlo požadavek svých občanů na zveřejňování záznamů ze zastupitelstva města s odůvodněním na vysokou cenu a údajnou novelu zákona o ochraně osobních dat podle směrnice EU.

„Velmi nás to překvapilo,” říká Tereza Flaková, předsedkyně místního sdružení Pirátů a předkladatelka tohoto návrhu. „Původně se někteří zástupci města včetně starosty nechali slyšet, že by s tím neměl být problém. Potom co jim došlo, že by občané opravdu mohli vidět, co se tam děje, tak to zarazili s odůvodněním na příliš vysokou cenu, kterou odhadli na stovky tisíc, což je velice nadhodnocené. Například v Mariánských Lázních se investice pohybovala v řádu desítek tisíc. To ve městě s rozpočtem 800 milionů korun není zrovna pádný argument,” říká.

Jedním z dalších důvodů bylo odvolání na směrnici EU, která podle Pirátů ani nebyla ještě přijata a kde údajně hrozí zveřejnění osobních údajů.

„Přitom zastupitelstvo města je ze své podstaty veřejný akt, kterého se může zúčastnit kterýkoliv občan, a proto nám tento argument nepřijde logický,“ říká Flaková.

„Nejsme proti tomu, pokud si to veřejnost žádá. Jen říkáme, že s ohledem na vstupní investici a související pravidla na ochranu osobních údajů dle norem EU, které budou platit od května, by situaci měli řešit noví zastupitelé,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Piráti se setkali s podporou pouze u zastupitelů z Radnice Středu, kteří vyvolali hlasování o protinávrhu, který neprošel. O tom, jak místní koalice spravuje věci veřejné, se tedy občané dozvědí pouze z písemných zápisů či při osobní účasti na jednání zastupitelů.

Výšlap na Špičák
Kvůli zákazu vstupu do lesů se výšlap neuskuteční