Kutílek i Kott se narodili v 50. letech minulého století. První byl od malička grázl, už jako mladistvý skončil ve výchovném ústavu a byl celkem dvanáctkrát soudně trestán. Druhý pocházel z lepší rodiny, v práci měl solidní postavení, jenže pak se dostal do maléru a skončil také opakovaně ve vězení. Oba se poznali v roce 1988 v jedné z českých věznic. Na svobodě se díky Havlově amnestii ocitli počátkem roku 1990. A v květnu 1990 se odehrálo jejich běsnění. První obětí se stal 71letý strážný v jedné z firem v Nýřanech. Původně ho chtěli jen připravit o zbraň, k čemuž použili i policejní uniformu, ale když muž lest prohlédl, byl nemilosrdně zastřelen. Ještě v noci naložili do auta dvě mladičké stopařky, které krátce poté na Zbirožsku brutálně zavraždili. Podle obžaloby, která zazněla u soudu, jedné zasadili 28 bodných ran, druhé dokonce 35. Další den zajeli do Prahy, kde odstavili auto a vzali si vůz taxi. Na kraji města Kott střelil taxikáře do hlavy. Odtáhli ho z auta a okradli. Pak se vydali zpět na Plzeň. Na parkovišti nedaleko obce Kařez je zaujal jeden ze zaparkovaných kamionů. Kutílek, převlečený za policistu, řidiče střelil do hlavy, poté ho okradli. Je to neuvěřitelné, ale muž přežil. Pak už jejich běsnění ukončili policisté, kteří je dopadli.

Místo v Klatovech, kde žena vyhodila dcery na ulici.
Ženu štvaly dcery staré 7 a 13 let. Vyhodila je na ulici. Potrestána nebyla

Seriál Bez slitování přináší příběhy mužů, kteří v posledních 30 letech surově zabíjeli v západních Čechách. Najdete mezi nimi i sériové vrahy, zabijáky dětí či kanibala. Dnes přinášíme poslední díl.

Muži při soudních stáních svalovali vinu jeden na druhého. Líčení se vlekla, vše nakonec uzavřel na podzim 1995 Vrchní soud v Praze tím, že oběma uložil doživotí. Kutílek tehdy ale na rozdíl od Kotta dostal šanci po uplynutí 30 let žádat o propuštění. Předseda senátu to vysvětlil tím, že oba muži zaujali při prošetřování jejich trestné činnosti i poté před soudem odlišné postoje. Kutílek napomáhal při objasňování jejich zločinů, přemýšlel o tom, co udělal, a v průběhu hlavního líčení v Plzni nabízel do transplantačního programu svoji ledvinu a kostní dřeň. V případě Kotta uvedl, že „měrou vrchovatou naplnil kritéria pro doživotní trest a v jeho případě jde o naprosto exemplární případ“. Kdyby nebyl zrušen trest smrti, dostal by ho.

Kott a Kutílek - takto o jejich odsouzení Krajským soudem v Plzni referoval Plzeňský deník. Na druhém snímku je Kott u plzeňského soudu bezmála po 30 letech.Kott a Kutílek - takto o jejich odsouzení Krajským soudem v Plzni referoval Plzeňský deník. Na druhém snímku je Kott u plzeňského soudu bezmála po 30 letech.Zdroj: Deník

Kutílek zemřel v roce 2017 ve vězení, Kott požádal letos Krajský soud Plzeň o obnovu procesu. Sázel přitom na výpověď svého synovce Pavla. Ten uvedl, že byl přítomný u rozhovoru mezi Kottem a Kutílkem, který se odehrál mezi vraždami. Podle Kottova synovce Kutílek strýci vyhrožoval a Kott s ním na vražednou jízdu vyrazil z donucení. Soud ale Pavlu Kottovi neuvěřil. Podle předsedkyně senátu Lucie Bočkové byla nedůvěryhodná. „Znevěrohodnila ji i skutečnost, že vypovídá osoba, která má vysoký počet záznamů v rejstříku trestů,“ odůvodnila. Žádost o obnovu procesu proto byla zamítnuta. Kott zůstává za mřížemi.