Babybox slavnostně otevře otec projektu Ludvík Hess v areálu mariánskolázeňské nemocnice na Den dětí 1. června. „Toto datum není jenom Dnem dětí, ale zároveň uplyne dvanáct let od uvedení vůbec prvního babyboxu u nás,“ řekl Ludvík Hess. V České republice už půjde o dvaasedmdesátou skříňku, do které může matka odložit své nechtěné dítě. Ta jednasedmdesátá se otevře v květnu v Šumperku.

„Půjde o nejmodernější babybox v republice. Bude z nerezu, nebude chybět klimatizace nebo odvětrávání,“ řekl Ludvík Hess. Schránka na nechtěné děti bude mít také automatická dvířka a dokonalou signalizaci informující zdravotní personál nejen o vloženém děťátku, ale také o technickém stavu schránky.

Babybox pro Mariánské Lázně v současné době vyrábí Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou. Proč volba otevření schránky pro nechtěné děti padla zrovna na Mariánské Lázně? „Mariánskolázeňsko je dosud nepokryté území,“ vysvětlil. „Do budoucna uvažuji také o Tachovu.“

Antonín Jalovec z VPM- Alternativa.
Starostou bude Antonín Jalovec


Náklady na výrobu babyboxu, který v České republice zachránil už 152 dětí, nejsou nijak nízké. „Výroba včetně instalace vyjde na zhruba tři sta tisíc korun,“ řekl otec babyboxu. „Proto jsme šťastní za jakýkoli příspěvek, který dárci pošlou pro to, aby nechtěné dítě dostalo šanci na život,“ přiblížil s tím, že do současné doby má od dárců věnováno sotva na polovinu bedýnky. O příspěvku na ´svůj´ babybox uvažují také Mariánské Lázně. „Budeme na zasedání rady projednávat příspěvek na babybox,“ řekl starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák.

V České republice je v současné době sedmdesát babyboxů. „Z toho šestnáct se podařilo vyměnit za moderní schránky. Jde o ty první, které jsme po republice otevírali,“ uvedl. Mezi nimi byl například i ten sokolovský. „V Sokolově jsme babybox otevřeli v polovině roku 2008 jako historicky devátou českou bedýnku na nechtěná lidská mláďata,“ zavzpomínal Ludvík Hess. Ten se přitom před více než šesti lety svěřil, že jeho cílem je otevřít po celé republice sedmdesát babyboxů. Schránky v Šumperku a v Mariánských Lázních jsou tak už překročením pomyslné mety.

Babyboxy mají v Čechách své příznivce, ale také odpůrce. Proti babyboxům jsou i někteří pediatři. Odpůrci babyboxů tvrdí, že dítě má právo na svou identitu. Příznivci zase tvrdí, že pokud by babybox zachránil jen jedno jediné dítě, které by skončilo v popelnici, je to úspěch.