„Čáp, kterého nám přivezli je nejslabším mládětem chebských čápů. Bylo zamotané ve vlasci nebo v provázku a zafixované na hnízdě. Zjistilo se, že mu uhnila část nohy. Nechtěli jsme lézt nahoru, komín je nepřístupný a také pro to, abychom nevyrušili všechny čápy na hnízdě a nezrušili hnízdění celé rodiny. Informovali mě především lidé ze skupiny Chebských čápů v čele s Monikou Dohnalovou,“ říká správce Soosu Zdeněk Soukup.

Mládě mělo velké štěstí, když zubožené přistálo na zemi. „Po sletu z komína, přistál na parkovišti, kde si ještě ten pahýl nohy poranil a krvácel z něj. Nejdříve jsme mu ránu vyčistili, zastavili krvácení a vytvořili takovou botičku, která urychluje hojení. Protože byl podvyživený a dehydratovaný, tak jsme ho zavodnili. Preventivně dostal antibiotika a dáváme mu pravidelně léky proti bolesti. Papá na střídačku kuřátka a šproty,“ vysvětluje.

Starostové lázeňských měst a karlovarská primátorka doslova odpočítávají dny, kdy se bude rozhodovat o zápisu lázeňského trojúhelníku na seznam přírodních a kulturních památek a jeho dědictví UNESCO.
Vstup do UNESCO klepe na dveře, Mariánské Lázně chystají oslavy

V tuto chvíli ještě není jasné, jak dlouho zotavení může trvat, ale podle odborníka Dětmara Jägera mohou čápi s podobným postižením běžně fungovat ve volné přírodě. „Věříme v to, že se do přírody vrátí a bude žít společně s ostatními čápy. Máme dokonce jeden takový nápad. Až se našemu čapímu pacientovi noha uzdraví, tak vyzkoušíme vytisknout na 3D tiskárně krátkou protézu, abychom ulevili té zdravé noze,“ dodává Soukup.