„Rodiče by si měli nejdříve nechat projít hlavou, jestli pořídit dítěti pejska jako dárek,“ uvedla chovatelka a provozovatelka psího útulku v Mariánských Lázních Jaroslava Voltrová. Takový pes je totiž podle jejích slov závazek na několik let. „Dítě může chlupatý mazlíček brzy omrzet a starost o zvíře pak zůstane jen a jen na rodičích,“ řekla. A to v tom lepším případě, v tom horším skončí chlupáč v útulku. Právě upadající zájem o psa, který se neustále dožaduje pozornosti, je jedním z důvodů, proč v první polovině nového roku tradičně přibývá útulkům po celé republice opuštěných klientů.

Ilustrační snímek.Zdroj: archiv

Pokud si je rodič jistý, že jeho dítko je schopné se o zvíře dlouhodobě postarat, měl by zcela vážně zvážit výběr plemene. „Každé plemeno má jinou povahu. Proto by v žádném případě neměli kupovat psa jen proto, že se jim líbí. Je více než vhodné nastudovat si nejdříve odborné materiály o povaze jednotlivého plemene a jeho potřebách,“ připomněla Jaroslava Voltrová.

Ne vždy je například německý ovčák, který potřebuje pohyb, vhodný do bytu. Dítě pak na takové plemeno musí mít dostatek času, aby se čtyřnohý kamarád dostatečně vyřádil venku.

Ani kočička jako vánoční dárek není pro malé dítě nejvhodnější. Je sice méně náročnější na péči než pes, ale na rozdíl od něj je méně kontaktní a dítě se s ní příliš nepomazlí. Pokud rodič přece jen chce věnovat chlupatý dáreček pod stromeček, měl by raději vybírat například hlodavce. Ti se nedožívají vysokého věku a nepotřebují takovou péči jako psi.

Nemocnice v Mostě
Šance pomoci nedonošeným miminkům