Právě rozdělávání ohňů, táboření a porušování zákazu vstupu do rezervace, kde se vyskytují v republice nejvíc ohrožené druhy živočichů a rostlin, je nešvarem posledních let.
„Hasiči likvidovali požár jen na malém prostoru. Běžně by šlo o banální zásah, avšak v rezervaci je těžko přístupný terén, a tak se hasiči nemohli k místu s technikou dostat. Oheň se naštěstí nerozšířil do okolí," řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Národní přírodní rezervace zažívala v uplynulých letech doslova nájezdy tisíců lidí, kteří tamní přírodu doslova drancovali. Lidé tam vjížděli na čtyřkolkách, rozdělávali ohně a nechávali za sebou tuny odpadu. Trpělivost tak došla Agentuře pro ochranu přírody a krajiny, která se dohodla například s lesníky, policií, úředníky a okolními městy. Společně začali rezervaci kontrolovat a lidi vykazovat. Loni pak začaly padat i pokuty. „Nechceme lidem tuto unikátní přírodu brát, ale musí respektovat místa, kam je vstup zakázaný. Nově jsme vytvořili dlouhé vyznačené stezky s informačními tabulemi, kam lidé mohou běžně vstupovat," říká Petr Krása z Agentury pro ochranu přírody a krajiny.

„Těší mě, že poslední měsíce jsou lidé ukázněnější. Nájezdy do rezervace už nejsou tak extrémní, ale stále se najdou tací, kteří zákaz vstupu nerespektují," poznamenal. Za porušení zákazu vstupu či vjetí do tamních lesů už padly první pokuty. Aktuálně tam byl například přistižen řidič, který vjel do rezervace terénním autem. Za porušení vstupu přitom hrozí fyzické osobě pokuta až deset tisíc korun. Pokud pak dojde k poškození zvlášť chráněného území přírody, může se vyšplhat pokuta až na 100 tisíc korun. U právnických osob je sankce až dva miliony korun.

S monitoringem národní přírodní rezervace pomáhá i občanské sdružení Rosnatka. Její člen Rudolf Kovařík Deníku řekl, že letos již sám zlikvidoval několik ohnišť. „Na Cínovém dole jsem našel tři. Vždy je zakryji, aby tam lidé nerozdělávali další. Největší nájezdy jsou vždy o víkendech, ale je znát, že lidé pochopili, že je do rezervace vstup zakázán. Někteří tam chodili i nevědomky," uvedl Kovařík. Jednoznačně také řekl, že rezervace nemá být lidem upřena. „Když tam vidím turisty, jak chodí po vyznačených trasách, poděkuju jim a přidám třeba i svůj výklad," doplnil.

Národní přírodní rezervace má rozlohu 7,5 km čtverečních. Podle vedoucího odboru životního prostředí Jiřího Hejkala bude monitoring dál pokračovat. Cílem je podle jeho slov ochránit unikátní přírodu, živočichy a rostliny, kteří jsou kriticky ohrožení.

„Jedná se například o tetřeva hlušce, tetřívka obecného nebo čápa černého. V rezervaci přitom hnízdí další a další ohrožené druhy ptáků, kteří na hnízdění potřebují klid, aby se mohli rozmnožovat," dodal Hejkal. V národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště roste i množství chráněných rostlin.

Jde například o masožravou rostlinu rosnatku obecnou nebo drobnou orchideu s názvem bradáček srdčitý, která je též kriticky ohrožená.