Tento krok byl velkým překvapením jak pro město, jako zřizovatele školy, tak pro samotného ředitele, pedagogy i rodiče. Ti se za ředitele postavili a iniciovali petici proti jeho odvolání. Podle nového znění školského zákona bylo vedení města připraveno všechny ředitele základních škol, kterým končí šestileté funkční období, v jejich funkci potvrdit. Podle slov starosty města Patrika Pizingera je město s činností všech ředitelů spokojeno.

„Pro mne proto velmi nepříjemným krokem byl návrh České školní inspekce na vyhlášení konkurzu, který přišel bez jakéhokoli předchozího projednání s městem, bez jakéhokoli projednání ve škole,“ neskrýval rozhořčení nad daným návrhem starosta. Současné znění zákona ale ukládá městu návrhu vyhovět.

„Respektuji tuto pravomoc České školní inspekce, ale rád bych znal důvody pro jeho odvolání,“ říká starosta, který oslovil nejen krajský inspektorát, ale i ČŠI a domnívá se, že je minimálně morální povinností vysvětlit řediteli, pedagogům, rodičům i jemu, proč trvají na tom, aby škola měla jiného ředitele.

„Česká školní inspekce podala návrh na vyhlášení konkurzu na ředitele dané školy na základě výsledků několika inspekcí, při nichž byla zjištěna řada zásadních nedostatků, k nimž ředitel školy nepřijímal účinná opatření k jejich odstranění, nedostatky se opakovaly, situace se nezlepšila,“ informoval Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora. „Pro ilustraci: ředitel školy nenastavil účinný kontrolní systém, jako člověk zodpovědný za odbornou i pedagogickou úroveň vzdělávání ve své škole nevyhodnocuje stav pedagogických procesů, nepřijal opatření ke zlepšení stavu vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, nepřijal opatření ke zlepšení stavu v oblasti hodnocení výsledků vzdělávání a docházky žáků s rizikem školní neúspěšnosti a podobně,“ konkretizoval.

Tuto stěnu by měly ozdobit sprejerské výtvory.
Hledáme sprejery, inzeruje chodovská základní škola

Česká školní inspekce je přesvědčená, že zjištěné opakující se nedostatky, k nimž nebyla přijímána opatření k jejich odstranění a zlepšení stavu, mají výrazně negativní vliv na kvalitu vzdělání. „Vyhlášení konkurzu bych nerad komentoval,“ uvedl ředitel školy, kterého se situace týká, Milan Kovářík. „Z mého pohledu bych jen vyjádřil poděkování za podporu jak ze strany města, tak učitelů a rodičů,“ dodal s tím, že se do konkurzu přihlásí.

A podpora to byla velká, spontánní a vyústila v petici, která dorazila na stůl starosty a pod niž se podepsali všichni učitelé a naprostá většina rodičů. „Postavili jsme se za něj okamžitě všichni. Nevidíme důvody pro jeho odvolání. Myslíme si, že to je člověk na svém místě. A umožnili jsme i rodičům, aby se vyjádřili. Každý, kdo přišel během týdne podpisové akce, říkal: Co je to za nesmysl?“ potvrdila za učitele Jaroslava Novotná. A nespokojenost dál vyjadřuje i vedení města a zastupitelstvo, které konstatovalo, že nesouhlasí s návrhem ČŠI, pro nějž neexistuje opodstatnění. „Ale zejména jako město konstatujeme, že Česká školní inspekce hrubě zasáhla do práv města jako zřizovatele základní školy,“ řekl starosta a dodal, že další jednání proběhnou na ministerstvu školství a budou se týkat znění paragrafu, který dává městu povinnost vyhlásit konkurz v případě, že to navrhne Školská rada nebo právě ČŠI.

Na Městském úřadě v Sokolově proběhl audit. Jeho výsledkem je snížení počtu odborů, oddělení a také úředníků.
Město sloučilo dva odbory. Propouštět nebude