„Během několika let bych si přál, aby se mohly na tržnicích objevit cedule s nápisem: „Pokud jste našli nelegální zboží, je vaše," popsal předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. „Jedná se o běh na dlouhou trať, ale věřím, že jednoho dne se nám podaří to, aby se na asijských tržnicích žádné padělky nevyskytovaly. Když se tak stane, bude mít zákazník nárok si takové zboží ponechat, bude-li chtít," informoval Marcel Winter.

Předsedu Česko- vietnamské společnosti však těší, že se při poslední kontrole v Aši nenašly na místě žádné drogy.

„Nelegální textilie je jedna věc a druhá mnohem závažnější je stále se rozšiřující prodejnost drog na českých tržnicích. Naprostá většina u nás žijících Vietnamců nemá s výrobou nebo s prodejem drog nic společného a nelíbí se jim, když tuto závažnou trestnou činnost někteří lidé paušalizují na celou vietnamskou komunitu," konstatoval Winter.

Jeho slova potvrzuje i fakt, že proti vietnamské narkomafii bojují i samotní Vietnamci. Což se v minulosti nestávalo.

„Na anonymní lince Národní protidrogové centrály Policie ČR zaznamenáváme stále větší počet případů, kdy vietnamští krajani nahlásí, že některý z jeho známých prodává či distribuuje návykové látky. Když v praxi ti slušní poznali, že mají v Česko-vietnamské společnosti morální i osvětovou podporu, tak dokázali překonat strachem vynucené mnohaleté mlčení, s čímž nikdy vietnamská narkomafie u nás nepočítala," dodal Marcel Winter.

Darovat zabavené zboží přitom v současné době lze, ale zákon pro tyto případy nastavil přísné limity

„Dělíme zabavené zboží na dvě části. V první je zabavený falzifikát tak ověnčený logy a nápisy zkopírované značky, že to nelze odstranit. Ty tak končí v drtičce. Ve druhém případě, kterých je podstatně méně, je log málo, a proto jdou odstranit. Ty se pak mohou využít pro potřebné," vysvětlil ředitel České obchodní inspekce pro Karlovarský a Plzeňský kraj Jan Řezáč. Je ještě třetí možnost, ta však podle Řezáče nestojí za řeč, protože počítá s tím, že by se našel originální výrobek.

Darování zabaveného zboží je spíše výjimkou. „Minulý rok jsme při jednom zátahu zabavili zboží za 20 milionů korun. Kritéria pro věnování potřebným však splnilo zboží v hodnotě necelých 200 tisíc," řekl Řezáč s tím, že bundy, trička a další zabavené věci putovaly do čtyř pečovatelských domů.