Pracovní setkání reagovalo na stav dokončení páteřní cyklostezky Ohře, která je od Chebu ke Svatošským skalám plně vytížena, což zvyšuje potřebu pravidelné údržby. Část cyklostezky je také tzv. víceúčelovou komunikaci, kterou využívají například zemědělci pro přístup na své pozemky.

„ V současnosti jsou téměř dvě třetiny plánované trasy cyklostezky dostavěny a je třeba řešit spolupráci na její údržbě. Karlovarský kraj se stará pouze o část cyklostezky. Na těchto úsecích se provádí čtyřikrát ročně sekání trávy a zametání povrchu. Problémy ale vyvstaly v úseku mezi Dasnicemi Hlavnem a Citicemi. Vlastníkem úseku je totiž dosud ministerstvo financí, jež nechalo cyklostezku vystavět v rámci revitalizačních projektů. Ve zmíněném úseku však žádnou údržbu neprovádí. V příštím roce by se měl stát vlastníkem Karlovarský kraj. Potom samozřejmě zařadí i tuto část mezi udržované úseky páteřní trasy," uvedl během setkání Petr Navrátil.

Přítomní starostové ocenili snahu kraje kvalitně udržovat bezproblémový průjezd cyklostezkou. Za velký problém přitom označili vandalismus, který se dá jen obtížně postihnout. Zničené zábradlí, lavičky a odpadkové koše přitom znamenají vysoké náklady na opravy.

Na závěr se všichni shodli na potřebě společného marketingového projektu, který by propagoval cyklostezku i v návaznosti na sousední Německo a Ústecký kraj, půjčovny kol provozované společností České dráhy a podporované Karlovarským krajem, a zároveň by cyklisty z našeho kraje, z ostatních regionů i ze zahraničí informoval o nabídce cyklobusů, cyklomap a informačních materiálů.

(pav)