Jen o kus dál, přesněji na Přesanickém náměstí, byla farní zahrada dějištěm prezentace chovatelů. S důrazem na kozy a ovce, ovšem s domácími mazlíčky se pochlubili také Kasejovičtí a majitelé miniaturních ušáků absolvovali populární králičí hop. Při ovčáckých slavnostech ovšem přece jen hráli prim bečící živočichové. „Část jsme přivezli, ale většina je domácích,“ nechal se slyšet David Zdrha za početnou a skvěle se doplňující skupinu stříhačů ovcí. Vytáhlý mladý muž zbavuje zvířata jejich porostu dvanáct let. Od jednotlivých oveček až po velká stáda a takzvaným australským stylem. Tedy bez přivazování ovcí nebo jiných rituálů. „Naučil jsem se to na Novém Zélandu, kde jsem působil pět let. Po návratu do Česka pokračuji a vzdálenost po regionech pro mne nehraje roli. Přitom se v pohodě stihnu postarat o desetičlenné stádo v Kornaticích. Tihle živočichové jsou hodně skromní, stačí jim potůček a pastvina,“ dodal Zdrha, působící mimo jiné jako kapitán čtyřčlenného reprezentačního týmu při mistrovství světa. Příští rok ho pořádají Skotové a o nominaci našich vyslanců rozhodne republikový šampionát.

Nejdelší plavecká štafeta na světě. V bazénu SK Radbuza Plzeň vytrvalci úspěšně zvládli uplavat více než 1000 km. Plavci z plavecké školy Jiřího Řezáče překonali světový rekord amerických sportovců, který je zapsán v Guinnessově knize světových rekordů.
Plavci z Plzeňska překonali světový rekord

Jedním z Davidových parťáků byl Jiří Hrach od Klatov: Narodil jsem se v Nezdicích na Šumavě, kde jsem první ovci ostříhal v roce 1998. To mi bylo čtrnáct a radil u toho táta. Nyní se starám o tisícovku ovcí na území okresu i dál v jižních Čechách.“ Zvířata se pod nůžky dostanou zpravidla jednou ročně, pouze některá plemena (Valaška, Šumavka) potřebují péči po šesti měsících.

Soutěž ve stříhání nepostrádala humorný nádech a do konečného pořadí promluvili zkušení borci z Netolic, Chebu, atd. Nadšení diváci ale zatleskali i něžnému pohlaví. Jana Šínová vážila cestu z Uničova na Olomoucku: „Žádné stádo nevlastním, ale atmosféra takových setkání mne vždy dostane. Beru to jako hobby a trochu i jako přivýdělek.“

Ovčí vlna je stále žádaným artiklem. Zákazníci prý dávají přednost světlejším odstínům a odbyt byl bleskově zajištěný i při produkci deseti stříhačů v Nepomuku!