Krajský soud, který Filipové právo na omluvu odepřel, nyní musí podruhé projednat Babišovo odvolání. Bude však při tom vázaný povinností řídit se závěry Nejvyššího soudu.

Bývalý premiér již v roce 2018 několikrát v televizi řekl, že demonstranti dostávají za účast na protestech finanční odměnu.

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali, zda dají důvěru Babišově vládě. „Stáli jsme ve Sněmovní ulici v Praze a bojovali jsme proti vzniku vlády pod vedením Babiše za podpory komunistů,“ sdělila demonstrantka Jana Filipová.

Druhý den Babiš v televizní reportáži řekl, že protestující stáli a šestnáct hodin demonstrovali, protože za to byli zaplacení.

Když potom slyšela, že premiér zopakoval své tvrzení ještě několikrát v různých médiích, poslala mu dopis. Žádala omluvu pro všechny demonstranty.

Ilustrační foto
Budou mít za chalupou elektrárnu? Lidé rozhodnou v referendu

Podle Nejvyššího soudu v kauze šlo o střet Babišova práva na svobodu projevu a práva demonstrantky na ochranu cti a důstojnosti. Hlavní problém spočíval ve výroku, že protestující dostali za svou účast peníze.

„Vadí mi nespravedlnost. Nemůžu jen tak sedět na gauči a mávnout rukou nad tím, co se děje,“ řekla.

Na podzim roku 2018 přijel Babiš na předvolební meeting do Plzně. Tam se Filipová premiéra ptala, proč jí neodpověděl na její písemnou žádost o omluvu a jestli se tedy hodlá omluvit demonstrantům veřejně. „Řekl, že se nehodlá omlouvat. A tam jsem se rozhodla, že ho zažaluji, že z něj tu omluvu dostanu,“ popsala demonstrantka vývoj událostí.

V září 2019 byl první soud, Filipová jej vyhrála. Pak se na ni sesypali všichni Babišovi příznivci. Kvůli premiérově lžím, na ni lidé útočili. Písemně, přes emaily, i na sociálních sítích. „Potom se Babiš odvolal a čekalo se na odvolací soud. To bylo září roku 2020,“ řekla.

Premiér se hájil tím, že slyšel od poslance ANO Pavla Růžičky, že si demonstranti povídali o penězích, a proto se domnívá, že jsou placení.

Ve Zlatém zrcadle byly k vidění nevěsty ve stylu Boho.
Ve Zlatém zrcadle byly k vidění nevěsty ve stylu Boho

V tu dobu Filipová vymyslela projekt s názvem Vypněte počítač, pojďme si povídat. Vydala se na misi po České republice, mezi lidi. Chodila po městech a dělala anketu, v níž se ptala lidí na ulici, jaký mají názor na to, že nějaká žena zažalovala Babiše za jeho nepravdivé výroky.

„Zvlášť u toho odvolacího soudu jsem pak argumentovala tím, jaké mají lidé vnímání. Zjistila jsem, že, když premiér řekne do televize, že demonstranti jsou zaplacení, tak mu to valná část nekriticky přemýšlejícího národa věří,“ konstatovala.

Omluvu od Babiše by chtěla pro všechny demonstranty, nejen pro ni samotnou.

„Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí Krajského soudu, s tím, že věc vrátili zpátky ke Krajskému soudu k novému projednání, to je napsané v rozsudku. Velice bych chtěla poděkovat všem lidem, kteří mě podporovali celé ty tři roky,“ uzavřela Filipová.