Kapacita i vytížení zařízení se ale v poslední době snižují, a to i díky rozvíjející se profesionální pěstounské péči. Zhruba polovina opuštěných dětí se ale vrací do svých biologických rodin.Vloni se ke svým rodinám vrátilo dvacet dětí z celkových osmačtyřiceti. Z toho jich čtrnáct putovalo zpět k matce už po necelém dvouměsíčním pobytu v krajském dětském domově. „Nejčastěji se stává, že si maminka své původní rozhodnutí rozmyslí. Zařídí si domácnost a vyrovná se se situací, která ji zpočátku zaskočila," vysvětlila ředitelka domova Erika Pavlová.

Pro další děti, u kterých se návrat do biologické rodiny nepodaří, je nejvhodnějším řešením náhradní rodinná péče. V případech, kdy rodiče o potomka nejméně tři měsíce nejeví opravdový zájem, je k soudu podán návrh a následně může být dítě nabídnuto k adopci. Některé děti, pro něž se nenajdou vhodní osvojitelé nebo pěstouni v České republice, si mohou po předchozím přísném prověření osvojit rodiče ze zahraničí.

Instituce je od roku 2003 příspěvkovou organizací kraje, který plně hradí její provoz. Domov se ale daří také zvelebovat i díky sponzorským darům. „Letos domov díky financím od Karlovarského kraje provede za 3,5 milionu korun výměnu oken, za 2,2 milionu zřídí evakuační výtah a za zhruba 550 tisíc korun zrekonstruuje pokoj se sociálním zařízením pro matku a dítě," popsal plánované investice náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Personál se tu pak snaží dětem vytvořit prostředí, které se co nejvíce podobá tomu domáckému, rodinnému. U každé malé dětské skupinky se střídá maximálně pět ´tet´. S mnohými svěřenci a novými rodinami zůstávají pečovatelky v kontaktu i poté, co děti domov opustí.

Letos domov pokračuje v plnění veřejné zakázky nazvané Pilotní ověřování sítě služeb v Karlovarském kraji, kterou uskutečňuje v rámci projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny. „Zavedli jsme edukační pobyty pro matky, které nemají zkušenosti a nevědí si rady při péči o miminko. Součástí je nácvik, jak se o dítě starat, fyzioterapie, ale třeba i poradenství týkající se kojení. Klientkami jsou často mladé ženy, které nemají vlastní rodinu. Můžeme ubytovat až čtyři maminky s dětmi a všemožně je podpořit, aby o svého potomka nepřišly. Pobyt se službami mají zdarma, je hrazen z projektu," uzavřela Pavlová.