O takovýchto a dalších tématech, která hýbou republikou, debatovali v soutěži studenti ze sedmi středních škol a gymnázií z regionu v krajském kole Studentské Agory. Ta se konala v chebském Kulturním centru Svoboda.

„Krajské kolo jsme připravili v rámci projektu 'Debata cesta k demokracii',“ řekla Hana Šnajdrová, předsedkyně Krajské rady dětí a mládeže Karlovarska, která společně se sdružením Agora CE celou akci pořádala. „Rádi bychom, aby studentům nebylo lhostejné, co se děje v jejich okolí, škole či obci. Aby se zapojili do společenského dění,“ dodala.

Debata byla rozdělena na několik kol, která se paralelně odehrávala ve dvou sálech Svobody. Proti sobě stály vždy dva desetičlenné týmy, které dostaly k debatě nějaké téma. Pomocí losu se vybralo, kdo bude hájit stanovisko pro a kdo proti danému tématu.

Ze sedmi středních škol a gymnázií z kraje se do finále probojovali studenti z chebského gymnázia a z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech. Ve velice vyrovnaném souboji, kde účastníci neznali předem témata k diskuzi, obsadili druhé místo chebští gymnazisté. První místo v krajském kole a postup do celostátního kola, které se odehraje ve Státních aktech Parlamentu ČR, získali Karlovarští.

„Na soutěž jsme se připravovali na seminářích ve škole,“ řekl osmnáctiletý Petr Lami z vítězného gymnázia. „Rozdělili jsme si témata a spolupracovali také přes facebook,“ dodal.