„Starostové se na svém mimořádném zasedání navrhovatelů na seznam UNESCO v saském městě Annaberg Buchholz dohodli, že návrh bude podán znovu do 1.února příštího roku, protože šestnáctiletá práce na projektu a 1400stránkový návrh jsou velmi cenným základem k dalšímu úsilí o zápis do seznamu UNESCO," uvedl za sdružení Krušné hory/Erzgebirge Petr Maglia z Horní Blatné.

Spolková republika Německo a Česká republika v lednu roku 2014 podaly v Paříži žádost o zápis projektu Hornické kulturní krajiny Krušnohoří na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO.

A to v souladu s cíli Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví.

„Konkrétně se tady jedná o identifikaci, popis, ochranu, označení a širokou popularizaci toho, co oba státy chtějí nabídnout světové veřejnosti a prostřednictvím svého závazku mimořádné péče a ochrany v maximální úplnosti a autenticitě předat budoucím generacím," řekl Maglia.

Podle starosty Božího Daru Jana Horníka je dobře, že německá strana postupovala tak, jak postupovala. „Není to žádná katastrofa ani pro jednu ze zúčastněných stran. Pokud měli němečtí starostové jakékoliv pochybnosti, je lépe, když budou odstraněny. Podstatné je, že proces hodnocení nebyl přerušen, pouze došlo k časovému posunu," poznamenal Horník. Dodal, že rozhodnutí o odkladu ale přišlo výhradně z německé strany, starostové z Česka se jednání neúčastnili.

Podle informací Ministerstva kultury ČR odborníci z poradního orgánu UNESCO pro hodnocení nominací doporučili doplnit a dopracovat nominační dokumentaci, kterou předložila německá strana společně s českými partnery, a předložila ji později, než se plánovalo. „Bylo by samozřejmě nejlepší, kdybychom mohli v nominačním procesu pokračovat podle původního harmonogramu, ale na druhé straně jsme rádi, že hodnotitelé potvrdili ojedinělý světový význam území Krušnohoří, a společný projekt je tak stále ve hře," uvedl hejtman Martin Havel.

V případě takto složitých nadnárodních nominací, které navíc zahrnují celou řadu míst v Čechách i v Německu, se podle hejtmana stává, že je třeba nominační podklady dodatečně doladit a podat je v novém termínu. „Doplňovat teď musí především německá strana. Upravená dokumentace bude předložena k opětovnému posouzení namísto letošního roku, jak jsme původně předpokládali, na začátku roku příštího," dodal hejtman.

Hornickou kulturní krajinu Erzgebirge/Krušnohoří reprezentuje 85 komponent, jejichž výběr probíhal tak, aby dokumentovaly všechny významné rysy Krušnohoří a aby byla splněna kritéria světového dědictví.

Na saské straně bylo zvoleno 79 komponent sdružených do 39 regionálních elementů. Českou stranu Krušných hor zastupuje 6 komponent: Hornická kulturní krajina Jáchymov, Abertamy Boží Dar Horní Blatná, Rudná věž smrti, Krupka, Vrch Mědník a Areál vápenky v Háji u Loučné pod Klínovcem.

Již samotná kandidatura na zápis na seznam UNESCO byla velkým úspěchem pro celý region, pro těsnější propojení Saska s Českou republikou, pro vytvoření přeshraniční identifikace. Obě země tak přirozeně navázaly na staleté tradice soužití obyvatel této krásné a svébytné krajiny Krušných hor.