Jaké velké investiční akce se letos chystají v jednotlivých odvětvích v Karlovarském kraji? V příštích vydáních Deníku o nich budeme postupně informovat. Dnes jsou tématem dopravní stavby.

Silniční stavby patří mezi nejnákladnější akce. Letos skončí hned dvě rozsáhlé akce za stovky milionů korun. V obou případech jde o obchvaty. A to Hroznětína a Chebu. Obchvat Chebu přijde na zhruba 392 milionů korun, obchvat Hroznětína pak na přibližně 435 milionů korun.

Stavba chebského jihovýchodního obchvatu začala loni na jaře. Podstatnou část z celkových nákladů kraj jako investor získá z Regionálního operačního programu Severozápad. Práce postupují podle schváleného harmonogramu, takže termín dokončení této stavby naplánovaný na konec srpna je zatím reálný. V předstihu se už podařilo dokončit křižovatku ve Svatém Kříži, kde vznikaly komplikace s plynulou jízdou.

Stavba chebského obchvatu, který bude dlouhý kolem 3,5 kilometru a byl rozdělen do dvou úseků, měla ale i řadu kritiků. Podle odpůrců stavby nebyl obchvat nutný a průjezd nákladních aut Chebem se měl vyřešit zákazem vjezdu, který by přiměl těžkou dopravu využít severní obchvat Chebu. Ten směřuje na hraniční přechod Pomezí. S žalobou proti územnímu rozhodnutí ale odpůrci stavby neuspěli.

Hroznětínský obchvat je jednou z nejnákladnějších silničních staveb v Karlovarském kraji. Rovněž tento projekt je z podstatné části financován z Regionálního operačního programu Severozápad. Řidičům má celý komplex dopravních staveb kolem Hroznětína sloužit od listopadu.

Díky modernizaci silnic v oblasti Hroznětína by se měla posílit kapacita takzvané Podkrušnohorské paralely, s níž se počítá v územním plánu Karlovarského kraje jako s alternativou zpoplatněné silnice R6. „Obchvat pomůže nejenom přetížené silnici vedoucí přes Hroznětín, ale zjednoduší rovněž cestu na trase do Německa přes Potůčky. Po této trase jezdí čím dál více automobilů," uvedl hroznětínský starosta Martin Maleček.

Obchvat se staví také kolem Sokolova. Je financován z peněz na zahlazení důlních škod. Dvě etapy mají být letos dokončeny, na zahájení třetí se ale zatím čeká. Hotová by měla být letos i krušnohorská silnice Merklín Pstruží asi za 80 milionů korun.