„Nejsem příznivcem radikálních změn. Proto se chci nejprve detailně seznámit se skutečnou situací, s přesným stavem hospodaření společnosti, tedy nemocnic v Karlových Varech a v Chebu," oznámil Bureš. „Členy dozorčí rady jsou tradičně zastupitelé, politici. Vzhledem k tomu, že s nově zvoleným krajským zastupitelstvem nastoupili noví lidé, odrazí se tyto změny i ve složení dozorčí rady. Půjde pochopitelně o výsledek společné dohody," doplnil.

Nový krajský radní se chce nejdřív důkladně seznámit i s hospodařením krajských nemocnic. KKN skončila rok 2015 kladným hospodářským výsledkem ve výši několika set tisíc korun, letos se očekává mírná ztráta, za kterou jsou hlavně mzdové náklady nově přijatých lékařů a zdravotnického personálu.

„Karlovarská krajská nemocnice je akciová společnost, tedy musí nechat provádět audit hospodaření ze zákona. Auditem by mělo procházet i nakládání s veřejnými prostředky, tedy s těmi penězi, které nemocnice dostává od kraje v rámci takzvaného závazku veřejné služby na provoz ztrátových oddělení. Navíc je kontrolována i zdravotními pojišťovnami," uvedl Bureš.

Pokud dojde k závěru, že je třeba provést další kontrolu hospodaření, pak podnikne potřebné kroky, doplnil.

Předešlé krajské vedení zavedlo v krajských nemocnicích i poměrně výraznou podporu mezd zdravotníků například na internách.

Na příští rok navíc slíbilo plošné zvýšení mezd o desetinu. Podle Bureše je nutné kvalitní odborníky zaplatit, ale navýšení mezd bude podle něj ještě předmětem jednání.

„Nemohu se v tuto chvíli zavázat, že budu plnit sliby, které dalo předchozí vedení kraje, protože nevím, zda na takové plnění slibů vůbec nemocnice má. A hlavně je to věc jednání s managementem a zástupci zaměstnanců," uvedl Bureš.

Příspěvky k platům lékařů a sester na interních odděleních jsou nyní součástí návrhu rozpočtu pro příští rok.

„K jejich udělení je samozřejmě nutné znát aktuální situaci jednotlivých interních oddělení. Zatím příspěvek čerpali někteří lékaři v KKN, bohužel z řad středního zdravotnického personálu se o něj nikdo nepřihlásil," dodal Bureš.