Počátky tohoto stylu hudby zde sahají až do roku 1967. Za uplynulá léta se tu konala řada festivalů a přehlídek, zázemí má ve městě také řadu let působící oblíbený dechový orchestr Březováček. Není proto divu, že se tam rozhodli vrátit se k tradiční festivalové aktivitě a obnovit Festival dechových hudeb.

„I letos připravujeme spolu s městem oblíbený Festival dechových hudeb. Akce se uskuteční v sobotu 23. června od 14 hodin u kulturního domu,“ potvrdil vedoucí kulturáku Michal Bedeč. Zároveň prozradil, na co se mohou lidé těšit.

„Na letošním festivalu se představí čtyři dechové orchestry. Konkrétně půjde o soubory z Březové, Mariánských Lázní, Úpice a také Toužimi. Spolu s nimi vystoupí jako doprovod i skupiny mažoretek. Již tradičně bude program zahájen společným pochodem Festival 77 za účasti všech přítomných orchestrů,“ řekl Bedeč. Dobrou zprávou pro návštěvníky festivalu je fakt, že vstupné bude dobrovolné. Akci nezhatí ani případný déšť.

„Náš dechový orchestr z Úpice si na tomto festivalu zahrál vloni. Pro mě jako pro dirigenta je to návrat do Březové po 40 letech, velmi zkrásněla,“ konstatoval vedoucí hostujícího orchestru z Úpice Zdeněk Tlučhoř.

Zajímavostí je, že právě Zdeněk Tlučhoř patřil mezi zakládající členy březovské dětské dechovky v roce 1967.