Čtyřiasedmdesátiletý Rudolf Volný totiž zdolal trať závodu v absolutně rekordním čase. „Jeho loď byla nejrychlejší, která tady v tom závodě v historii proplula,“ potvrdil i pořadatel Miroslav Volf.

Rekordman už brázdí řeky šedesát let. Zná všechny nejen v naší republice, ale rád se vydává i na ty slovenské. „Nejhezčí je ale opravdu Ohře. Je krásná okolní krajinou i tokem. Nikdy v ní není tak málo vody, aby se nedala jet,“ vyjádřil obdiv k „rodné“ řece. I v sobotu si pochvaloval stav vody. „Horní část k Nebanicím, tam je hodně popadaných stromů. Ale od Nebanic sem to bylo bezvadné,“ chválil osmnáctikilometrovou trasu, kterou zvládl za hodinu a dvacet pět minut.

A nebyl sám, spokojení byli i ostatní závodníci, kteří se povětšinou znají, jezdí totiž už několik let. Je mezi nimi třeba i Jaroslav Kocek z Karlových Varů. Ten si závod užil už poosmé a tentokrát vzal s sebou svoji dceru Jitku. „Jelo se krásně, žádné mělčiny,“ shodli se.

V kánoích si prvenství vydobyla mezinárodní posádka, Igor Kešner ze Svatavy a Jaro „od Bratislavy“. Ti dokonce trať zdolali na staré dřevěné žebrovce ze 40. let. „Kdyby byl nižší stav vody, netroufl bych si kvůli kamenům,“ vysvětlil Igor Kešner.
Dvanáctý ročník, který nakonec jelo 8 raftů, 4 kajaky a 27 kánoí, skončil, ať žije třináctý. O budoucnost závodu má však Miroslav Volf obavy. „Když máme něco pořádat a je stále víc omezujících zákonů a nařízení, tak je to špatně,“ říká. Z úst radního kraje Josefa Janů zazněl příslib pomoci, tak uvidíme za rok.

Příměstský policejní tábor pro rotavské děti
FOTOGALERIE: Policisté vzali rotavské děti na tábor