Jsou vítězi republikových či mezinárodních soutěží. A stalo se už tradicí, že svým úspěšným žákům a studentům vzdává hold i Karlovarský kraj. Pro své ocenění si tentokrát přišli do historických prostorů Pluhova domu v Horním Slavkově, kde se konalo slavnostní vyhlášení nejúspěšnějších žáků Karlovarského kraje v soutěžích za školní rok 2016/2017.

„Když jsem si četla seznam mladých lidí, které budeme oceňovat, napadla mě jedna otázka. Když chci dosáhnout nějakého úspěchu, potřebuji talent. Ale k tomu talentu musím být také nesmírně pracovitá. Jsem velmi ráda, že máme v Karlovarském kraji takové studenty, kteří jsou nejen talentovaní, ale i pracovití. A jsem na ně po právu hrdá,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Mladí lidé z kraje byli oceněni za účast v předmětových soutěžích Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ve sportovních soutěžích, oborových soutěžích středních odborných škol a středních odborných učilišť a ostatních školních soutěžích. Vyhlášeny a oceněny byly i školy ve sportovních soutěžích organizovaných Asociací školních sportovních klubů a podporovaných ministerstvem školství, Karlovarským krajem a dalšími partnery. A v neposlední řadě mladí umělci, kteří uspěli v uměleckých soutěžích MŠMT či národních kolech uměleckých soutěží základních uměleckých škol.

Mezi oceňovanými vládla dobrá nálada, ale také nervozita a tréma. Někteří toto ocenění přebírali poprvé, pro jiné už to byla repríza. „Jsme tady poprvé. Určitě máme trému, ale je to pro nás významné ocenění,“ potvrdili studenti ze Střední lesnické školy Žlutice, kteří na vyhlášení přijeli ve slušivých uniformách. Ti byli úspěšní ve Studentské soutěži v mysliveckém troubení a vábení jelenů 2017 a na mistrovství republiky ve vábení jelenů. Že mají ve škole šikovné žáky, kteří se pravidelně umisťují na předních místech soutěží, potvrdila i jejich vyučující. Určitou nervozitu pociťoval i Daniel Kula ze 3. ročníku Střední školy stravování a služeb Karlovy Vary.

„Obsadil jsem první místo ve FOOD Cupu 2017 v oboru kuchař za filetování lososů. Tohle je pro mě první větší ocenění a bylo to dobrý, klidně bych si to dal ještě jednou,“ usmíval se po vyhlášení.

Svá ocenění si žáci a studenti přebírali osobně, někteří v zastoupení a jiní si ho převezmou dodatečně. Mezi nimi například i Karina Movsesjan z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech, která byla úspěšná nejen v mezinárodní soutěži Intel ISEF 2017 v Los Angeles, ale rovněž získala jednu ze tří prvních cen Evropské unie pro mladé vědce.

„Každému z vás, kdo tady dneska byl slavnostně vyhlášen, bych chtěla poděkovat za to, že jste hájili barvy našeho kraje,“ poděkovala hejtmanka. „Ráda vám slíbím další podporu kraje a chtěla bych na oplátku od vás slib, že z našeho kraje neodejdete. A pokud půjdete studovat někam jinam, že se vrátíte do kraje zpátky,“ vyjádřila určitě přání nejen své.
Příjemnou atmosféru vyhodnocení v Pluhově domě dotvářela i vystoupení pěveckých sborů Melodie z Horního Slavkova a Harmonie z Kraslic.

Ilustrační foto.
Senioři se učí kamarádit s počítačem