Všichni tito zmínění hasiči, ale i další bez rozdílu si našli několik chvil, aby vymysleli a napsali pohádky určené pro malé čtenáře. Základním stavebním kamenem byla myšlenka, že knihu by měli napsat právě samotní hasiči.

Proto vznikla speciální literární soutěž, která byla určena pro budoucí hasiče autory. Do soutěže mohlo přispívat více jak deset tisíc hasičů. Pak už organizátorům nezbývalo než čekat na to, kdo co napíše a vymyslí.

„Již nějakou dobu jsem přemýšlel o tom, že by bylo hezké mít vlastní pohádky o hasičích, které by rodiče nebo prarodiče mohli dětem číst. Když jsem na začátku s touto myšlenkou oslovil kolegy, vůbec mě nenapadlo, kolik tvořivých lidí u sboru pracuje. Pohádky, které se nám podařilo posbírat, jsou tak krásné, jako by je psali opravdoví spisovatelé. Mám z knížky velikou radost a doufám, že se bude líbit všem malým i velkým čtenářům," uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Drahoslav Ryba.

Již během prvního půl roku se sešlo na čtyřicet pohádek a další chodily ještě dlouho po uzávěrce soutěže. Porota nakonec vybrala čtrnáct nejlepších pohádek, kde se mohou děti těšit na draky, skřítky, ale i na čerty. Mohou prožívat dobrodružství s kominíkem Jankem a držet mu palce, zda stihne včas vyčistit všechny komíny. Nebo se na stránkách knihy setkat s pohádkou o bratrech Sičích, kteří by měli být prvními členy hasičského sboru.

Ilustrace vytvořil speciálně pro knihu Hasičské pohádky malíř a dobrovolný hasič Ladislav Cabicar, který je mimo jiné autorem vzdělávacích materiálů pro děti právě na téma požární prevence. „Pohádky jsou pohodové, a tak i práce na této knížce pro mne byla radost. De facto po prvním přečtení pohádek už se mi v hlavě rýsovala přesná podoba ilustrace," řekl Cabicar.