Ale to v případě, že při výběrových řízeních nenastanou nějaké komplikace. Na otevření štoly budou seismologové pracovat letos už třetím rokem. Pro veřejnost se cesta za ztuhlým magmatem otevře ale až v srpnu 2019. Tehdy totiž uplyne 270 let od narození básníka a přírodovědce Johanna Wolfganga Goetha. Přípravy na další práce na sopce jsou nyní v plném proudu.

„Na začátku června chceme propojit prvních šest metrů vstupu do Komorní hůrky s průzkumným zářezem, který jsme vybudovali na konci minulého roku,“ sdělil seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Chodba by se tak rázem měla prodloužit zhruba na dvanáct metrů. Pak už se bude čekat na odbornou důlní společnost, která dokončí hloubení štoly směrem k čedičovému výlevu v podzemí. „V tuto chvíli se zpracovává projekt a uskuteční se také výběrové řízení na společnost, která další práce bude provádět. Firma by pak v dalších geologických pracích mohla pokračovat po letních prázdninách a ke konci letošního roku by už mohla být chodba kompletně hotová,“ řekl Milan Brož.

A proč se do štoly dostanou lidé až během srpna příštího roku? „Po skončení důlních prací musíme v podzemí vytvořit ještě další bezpečnostní úpravy, aby tam vůbec mohla veřejnost vstoupit. Zároveň bude potřeba zařídit mnoho byrokracie, abychom štolu pro veřejnost mohli otevřít tak, jak jsme si představovali. Lidé budou muset mít na hlavě ochrannou přilbu, do podzemí půjdou vždy s průvodcem. Navíc ještě chceme upravit celou tu cestu do podzemí tak, aby pro lidi nebyla až tolik strmá. To všechno budeme ještě dolaďovat. Troufám si však tvrdit, že se jedná o ojedinělé důlní dílo v rámci střední Evropy.

V letošním roce bude na hloubení štoly ve vyhaslé sopce i více peněz. Jedná se totiž o evropský projekt měst Fichtelberg, Františkovy Lázně a Cheb s názvem Brána do nitra země, ve kterém jsou na práce v Komorní hůrce vyčleněny prostředky ve výši necelých dvou milionů korun.

Ilustrační foto.
Cizinec přišel o peníze