Mimo formovanou koalici zůstane ještě sdružení SPD-SPO. Pokud by se vytvořila koalice v podobě, jak ji navrhuje ANO, měla by v 45členném zastupitelstvu 28 hlasů, z toho má ANO 13 hlasů, STAN pět hlasů, ODS čtyři a HNHRM a Piráti mají po třech hlasech. Piráti a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) nabídku ANO přijali už před čtvrtečním jednáním.

Na schůzce, kterou ANO dnes svolalo do Karlových Varů nabídlo stranám vytvoření koalice, v níž by mělo ANO čtyři místa v devítičlenné krajské radě včetně hejtmanky, řekla lídryně kandidátky ANO Jana Vildumetzová. Očekává, že by jasno o koalici mohlo být do konce týdne. S ČSSD jednalo hnutí ANO také. "Nedostavil se ale lídr kandidátky Martin Havel, který se už vyjádřil, že s ANO nebude spolupracovat. A celkově jednání vypadalo, jako by vítěz voleb nebylo ANO, ale druhá strana," řekla Vildumetzová.

"Vážím si jak starostů, tak všech dalších odborníků, kteří mají zájem pracovat ve prospěch našeho kraje. Usilujeme o novou krajskou vládu, která posune náš kraj dopředu," zdůraznila Vildumetzová.

Lídr pirátů Josef Janů uvedl, že mezipolitickými subjekty oslovenými Hnutím ANO vidí největší programovou shodu. "Našim cílem je stabilní krajská vláda, která bude otevřená a transparentní," poznamenal Janů.

Podle Lídra HNHRM Patrika Pizingera splňuje navrhovaná varianta představy hnutí o vytvoření široké koalice s tím, že ani jedna strana nebude mít v radě většinu. Petr Třešňák z Pirátů řekl, že jeho strana už navrhla i 14 programových bodů, některé personální návrhy i návrhy na přerozdělení kompetencí v krajské radě. O nich ale budou strany, které se na spolupráci dohodnou, teprve jednat. ODS A STAN si nechaly čas na rozmyšlenou. Například STAN bude o případné spolupráci rozhodovat až v pondělí večer.

Po volbách před čtyřmi lety vznikla v Karlovarském kraji koalice ČSSD a KSČM. Po dvou letech se rozpadla a vznikla široká koalice, v níž kromě ČSSD měly své zástupce i ODS, TOP 09 a HNHRM. ČSSD měla i hejtmana.