Topit si budeme podle svého uvážení, nehledě na nařízení ministerstva, shodují se Deníkem oslovení hoteliéři a restauratéři. Těch se v případě energetické nouze bude týkat připravovaná vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu. Dokument stanovuje zvláštní pravidla při vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství. Cílem je zajistit podmínky, které umožní reagovat na případný výpadek zemního plynu z Ruska. Aby se dosáhlo úspor, měly by například hotely a restaurace vytápět pokoje a místnosti, kde se konzumuje, jen na 18 stupňů Celsia.

Regulaci teploty odmítá provozovatel šumavského hotelu Belvedere František Strnad. Podle něj by to hlavně v zimních měsících odlákalo klienty. „Topit si budeme podle svého uvážení, stejně jako každý rok. Nepřetápíme, teplotu v zimě máme v hotelu kolem 20 až 22 stupňů, přes den je tepleji a na noc se to omezuje. Vše si ale řídí dle venkovní teploty kotelna sama. Lidé si platí nějaký komfort a nemůže jim být zima,“ vysvětlil František Strnad.

K tragické nehodě došlo dnes na okraji obce Tymákov na Plzeňsku. Střetlo se tam osobní auto s nákladním. Řidič osobního bohužel srážku nepřežil. Silnice mezi Tymákovem a Sedlecem byla uzavřena.
V Tymákově se srazilo osobní auto s nákladním, na místě jeden mrtvý

Luboš Kastner, provozovatel restaurací v Plzni a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků, řekl, že vláda v žádném případě nemůže svými nařízeními zasahovat do komerční sféry. „Nechť reguluje, ale ať v první řadě začne u úřadů, kanceláří všech úředníků a v budovách ve státním majetku. Chápu, že tu musí být nějaká celospolečenská zodpovědnost vůči současné situaci, nicméně soukromý sektor si s tím vždy musí poradit a zásahy státu bývají nešťastné,“ vysvětlil Kastner.

Martin Koza z Hotelu Bohemia ve Františkových Lázních uvedl, že pokud cena plynu poletí ještě výš a stát bude hotelům přispívat na zálohy, tak může mluvit i do toho, jak se bude vytápět. „Pokud plyn bude stále zdražovat a my od ministerstva nedostaneme nic, těžko nám někdo může diktovat, jak s ním nakládat,“ reagoval na dotaz Koza. „Jestli ale přijde nějaká velká krize, pochybuji, že lidé budou jezdit do hotelů. Pravděpodobně budeme mít všichni jiné starosti,“ uzavřel.

Povodně 2002 v Plzni.
Připomeňte si povodeň 2002: Od prvních dešťových kapek po sčítání škod

Milan Vyskočil, ředitel hotelu OREA Resort Horizont v Železné Rudě sdělil, že v posledních letech je pro většinu hoteliérů důležitější letní sezóna, jak délkou tak i obsazeností. "V případě realizace připravované vyhlášky MPO se jedná o krizový scénář, který neovlivníme. Pokud se bude v domácnostech i hotelech topit max. na 18 stupňů, velký rozdíl v tom nevidím," řekl s tím, že resort udělá pro hosty první poslední, aby se v hotelu cítili komfortně. "Nově náš šumavský tým posílily lamy alpaky, které disponují velmi kvalitní a hřejivou vlnou, můžeme tak například plést s hosty deky, rukavice nebo ponožky," dodal s úsměvem.