Policisté proto nabádají k obezřetnosti. Některé případy totiž v uplynulých letech skončily i tragicky. „Ať se do lesa lidé vydají na houby, borůvky, na výlet či z jiných důvodů, měli by dbát rad a doporučení, které by měly předejít nepříjemným a někdy až nebezpečným situacím," varuje mluvčí policie Zuzana Týřová.

A dodává, že nejlepší je držet se cest a turistických značek. Být vybaven mapou a hlavně sledovat trasu. „Stejně tak důležité pak je, aby se houbař nevydával do lesního porostu samotný. Když vás jde více, je důležité zůstávat v dohledu, čekat na sebe. Dobré je vědět, kam máme namířeno a případně kudy se vydáme. Pokud se stane, že se ztratíte, zachovejte chladnou hlavu. Zmizela-li vám skupina a nemáte jistotu, že za ní jdete správnou cestou, vraťte se na místo, kde jste se všichni viděli naposledy, a počkejte," radí policistka.

„Jestliže jste se dali na výlet do lesních prostor sami a zabloudíte, neztrácejte hlavu a držte se při hledání cesty z lesa jednoho směru. Nejhorší je chodit v kruhu nebo panicky pobíhat a každou chvíli měnit rozhodnutí, na kterou stranu se vydáte. Můžete se vrátit na místo, jehož polohou jste si jisti, nebo jít vhodným směrem, dokud nenarazíte na místo, které dokážete identifikovat. Stejně tak je dobré dát vědět příbuzným a známým, kam máte namířeno a případně kudy se vydáte. Je dobré navštěvovat místa, která jsou houbařům dobře známá," pokračuje v radách Týřová.

„Pokud se vydáte do méně známých míst, kde lze snadno ztratit orientaci, měli byste mít u sebe mobilní telefon, kterým lze přivolat pomoc. Je nutné, aby byl hlavně funkční a řádně nabitý. Obzvlášť je dobré také poučit své děti o tom, jak se zachovat v případě, že se v lese ztratí," dodala.