Pokud do nich ovšem není zakázán vstup po nedávné ničivé vichřici, která vyvrátila stovky stromů. Mezi nimi se najdou i hřibovité druhy. Na ty by si ale konzumenti měli dávat v tomto období velký pozor. Teploty se totiž pohybují už pod nulou a může se stát, že houby budou přemrzlé.
„Opětovným přemrznutím v nich vznikají zdraví škodlivé látky,“ uvedl mykolog Jiří Pošmura.
Hřibovité houby totiž v sobě nemají látky, které by je uchránily před mrazem, a tak je teploty pod nulou nevratně poškozují.
V takových houbách vznikají toxické látky, dochází k rozkladu bílkovin, kvašení cukrů a houba se stává zdraví škodlivou. Přitom poznat přemrzlou houbu není nic složitého a poradí si s tím i nezkušení houbaři.
„Houby jsou celkově zavadlé, vybledlé a okraje jsou nahnilé,“ poznamenal Jiří Pošmura.
Konzumace takových hub může způsobit lehčí otravu, která se projeví zažívacími potížemi.
Houbaři ale nemusí zoufat. V lesích se totiž dají najít houby po celý rok. Zkušenější houbaři mohou najít například čirůvku dvoubarvou, havelku, mlženku nebo strmělku. Na podzim a začátkem zimy se dá najít například hlíva ústřičná. Ta se dá bez obav konzumovat, i když je zmrzlá. Sbírat mohou také penízovku sametonohou. Ta má v sobě látku, která odolá mrazu. Navíc se jí přezdívá vánoční houba a mnoho lidí ji používá do staročeského kuby.