A vzhledem k tomu, že hradní připravují ještě dvě velké akce, které pravidelně přilákají tisíce návštěvníků, a navíc je hrad přístupný po celý rok, dá se očekávat, že letošní turistická sezona bude úspěšnější než ta předchozí.

Letošní stotisící návštěvník přijel na hrad Loket ze slovenské Trnavy. „Pan Ľudovít Váry s rodinou si zakoupil vstupenku a prošel hradní branou v úterý 29.srpna v 10.30,“ upřesnila vedoucí průvodkyně hradu Naděžda Koláříková. Jubilejního návštěvníka čekalo vřelé přivítání, od ředitele hradu Václava Lojína obdržel glejt hradního pána, napsaný ve středověkém stylu. „Tento glejt s hradní pečetí opravňuje jeho držitele k návštěvě hradu Loket zdarma během let 2017 i 2018, včetně doby konání výročních trhů, jako jsou Vánoční jarmark, Středověké slavnosti s rytířskými kláními či říjnové Vinobraní,“ vysvětlil ředitel Lojín. Stotisícímu návštěvníkovi blahopřáli i přítomní průvodci a i od nich dostal řadu dárků. „Náš jubilant pan Váry obdržel na památku balíček se soškou skřítka Gottsteina, který nosí štěstí, knihu Loket v době života a vlády Karla IV. od PhDr. Vladimíra Vlasáka a další dárky z hradu Loket,“ přiblížila vedoucí průvodkyně, co si kromě krásných zážitků jubilant z hradu odnesl. Jak doplnila, Ľudovít Váry navštívil s rodinou hrad již potřetí. „Veľa úspechov a ešte viac návštěvníkov,“ popřál loketské dominantě.

Street Games v Kraslicích
Street Games myslí na sport, zábavu, ale i charitu

V roce 2016 přivítali na Lokti rekordních téměř 133 tisíc návštěvníků. Letos se dá očekávat, že toto číslo bude překonáno. Kromě stálých expozic si mohou lidé prohlédnout zrestaurované stavební části hradu a nově vystavované zajímavé exponáty. Pro děti je tu k dispozici od června interaktivní stezka Letem Karlovým světem a hrad rovněž nově spravuje Černou věž, kde je k vidění expozice starých loketských řemesel. „Před námi jsou navíc ještě dvě velké akce,“ prozradil ředitel Lojín. „7. a 8. října se již tradičně bude konat Vinobraní s vinaři a cimbálovkou z Moravy a v době adventu, 9. a 10. prosince, pak jedinečné Vánoční trhy,“ připojil pozvánku. Tyto akce jsou pravidelně hojně navštěvované. Hrad Loket navíc je přístupný po celý rok. „Magické číslo 100 tisíc návštěvníků na hradě Loket tedy letos značně překročíme,“ je přesvědčený nejen ředitel, ale i loketští průvodci.

Provozní doba denně

září – říjen, duben – květen 9.00 – 17.00
listopad – březen
9.00 – 16.00
červen – srpen
9.00 – 18.30
poslední vstup je 30 minut před zavírací dobou