Osvojit si ve vodě osvobozující chvaty, sebezáchranu, plavání s ploutvemi, dýchací trubicí, potápěčskou maskou či 25 metrů pod vodou. To vše obnáší práce plavčíka. Kdo má zájem o tuto zajímavou práci a chuť na sobě pracovat, toho vodní záchranáři ze Sokolova přijmou do svých řad. Ti mimo jiné zasahují na největším přírodním koupališti v našem kraji, kterým je sokolovský Michal.

Speciální kurzy odstartují v lednu a potrvají až do dubna. „Plavčíků je nedostatek. Věříme, že se jich přihlásí dostatek. Získat budou moci mezinárodně uznávanou kvalifikaci s platností průkazu na dva roky,“ říká za sokolovské koupaliště Michal Karel Kotous. Absolventi kurzu pak budou moci brigádně celoročně pracovat v sokolovském bazénu či na jiném koupališti včetně Michalu.

Ilustrační foto.
Na sociálce zatajil muž peníze ze sběru, přišel si tak na tisíce

Co plavčíky čeká v kurzu nebo přímo na koupališti, naznačil jeden z nejpovolanějších. Člen Vodní záchranné služby (VZS) v Sokolově Pavel Walta. „Aby plavčík záchranář mohl pracovat v areálu koupaliště Michal, musí absolvovat kurz plavčíků dle osnov VZS v celkovém počtu 76 hodin. Kurz se skládá z teoretické části a plavecké. V plavecké části se mimo jiné naučí přiblížení k tonoucímu, osvobozující chvaty, sebezáchranu, plavání s ABC (ploutve, dýchací trubice, potápěčská maska), 25 metrů pod vodou a tak dále. Nároky na úspěšné absolvování kurzu jsou poměrně vysoké a to u současné nastupující generace může být problém. Po první hodině se zaleknou. Musí uplavat 25 metrů pod vodou či uplavat 100 metrů do 2 minut 10 sekund,“ říká Walta. Zároveň však dodává, že kurz trvá 2,5 měsíce a do té doby se dá vše zvládnout. Základem je prý ochota na sobě pracovat. Již na prvním setkání poznají záchranáři, zda v dotyčném něco je.

Na největším přírodním koupališti v kraji, Michal, jsou čtyři strážní věže, kde plavčíci střeží hlavně vodní hladinu (své sektory), včetně písčité pláže, a dvě strážní místa na nejdelším toboganu v Česku (190) a trojskluzavce (117 metrů). Při průměrné návštěvě asi 1200 návštěvníků je zapotřebí na směnu alespoň sedm plavčíků včetně vedoucího směny – mistra plavčího.

Zájemci o náročnou, leč pestrou a zajímavou práci plavčíka mohou přijít do sokolovského krytého bazénu v 26. ledna ve 20.30 hodin.

Jindřich Kreidl u prezidentských voleb
K volbám do rodných Čech jezdí už 26 let z Německa