„Čištění kamenů se koná víceméně po celé Evropě právě v den, kdy si připomínáme 78. výročí Křišťálové noci," vysvětlil historik města Chodova Miloš Bělohlávek. Chodov ležel v Sudetech, i zde tak došlo k excesům, kdy byla vytlučena okna a vymláceny výlohy židovských obchodníků. A právě nejvíc se to dotklo rodiny Kronbergerových. Před domem, kde žili, a posléze před obřadní síní, kde jsou od srpna další tři kameny zmizelých, se čištění konalo.

„Sešli jsme se k připomínce velmi nešťastné noci, ale i to je třeba připomínat, aby se dějiny neopakovaly," řekl starosta Chodova Patrik Pizinger a pak se spolu s místostarostou Luďkem Soukupem a poté i historikem Bělohlávkem chopili hadříků a kameny vyčistili. „To čištění má i symbolický význam," uvedl Bělohlávek, „pro židovskou tradici je velmi důležité, aby se připomínala jména zemřelých, protože ten, jehož jméno se alespoň jednou ročně vysloví, ten vlastně nezemřel doopravdy a jeho památka pořád žije mezi živými," objasnil.

Kameny zmizelých – stolpersteine – připomínají památku obětí holocaustu. V Chodově se první čtyři, které připomínají rodinu Eduarda Kronbergera, položily vloni v srpnu před budovou dnešní Policie ČR, kde rodina žila. Letos k nim přibyly další dva a před obřadní síní pak tři připomínající chodovského lékaře dr. Kettnera. „Rozhodli jsme se, že si každý rok připomeneme jednu chodovskou rodinu, která se stala obětí holocaustu," doplnil Miloš Bělohlávek. Kamenů zmizelých je v Evropě více než 60 tisíc.

Autor: Lucie Žippaiová