Výstava se veřejnosti otevře dnes v 8 hodin, za Dupárnou ale bylo živo už včera. Co se tu dělo?
Pátek na chovatelské výstavě patřil hodnocení zvířat. Z Domažlicka dorazili odborní posuzovatelé, kteří jednotlivé kusy hodnotili podle 10 kritérií – patří mezi ně například váha, kvalita srsti nebo postoj. Tak se rozhodne o těch nejlepších. Zajímavostí ale je, že na hodnocení zveme děti ze všech kynšperských škol a školek – přišlo jich kolem tří stovek! Posuzovatelé jim vysvětlili, že oni zvířata hodnotí podobně, jako samotné děti známkují učitelky ve škole. Objasnili jim, za co je kolik bodů a podobně. Děti jsou z toho nadšené, takové množství zvířat pohromadě totiž nemají jen tak šanci vidět.
Rozsahem se jedná o největší akci v celém regionu západních Čech. Dlouhou tradici ale chovatelská výstava nemá…
Je to tak – jedná se teprve o druhý ročník. Celé se to ale nějak rozkřiklo, a tak dorazí nejen chovatelé ze Sokolovska, Karlovarska, Plzeňska, Domažlicka…, ale také z přiléhajících oblastí Německa. Taková akce opravdu nemá v regionu obdoby. Spíš než o výstavu už se jedná o takové chovatelské slavnosti. V červnu jsme měli ještě propagační výstavu, která už byla také celkem veliká, teď ale půjde ještě o dvaapůlkrát více zvířat, než se tu v červnu objevilo. Navíc to vypadá, že se vydaří i počasí, takže počítám, že se tu chovatelům bude líbit a v příštím roce budeme moct v tradici akce pokračovat.
Jaké druhy zvířat budou na výstavě k vidění? Najde se tu něco, co zaujme i odborníky?
Unikátní záležitostí jsou určitě králíci Teddy – jedná se o nové plemeno, které nebývá moc k vidění. Je to téměř něco mezi králíkem a kočkou a na výstavě se nám sešlo 16 kusů! Zajímavosti se ale najdou i mezi drůbeží. Velkou rozmanitost třeba skýtají vlašky – k vidění bude spousta barevných rázů včetně zlatých a stříbrných.
Samostatnou kategorii tvoří i mladí chovatelé. Má mládež o chovatelství zájem?
Výstavy se účastní celkem 25. Jen kynšperská chovatelská organizace má ve svých řadách 16 mladých chovatelů do 18 let. Není tedy pravda, že by chovatelství bylo jen koníčkem pro starý, jak se někdy říká. Věkový průměr v Kynšperku je v počtu 48 chovatelů 34 let! Co si budeme povídat, kazím jim to jenom já.
Chovatelství se už ale tím pádem věnujete zřejmě dlouhá léta. Jaká zvířata chováte vy osobně?
Pravda je, že jsem měl s chovatelstvím i nějaké pauzy, ale i s těmi přestávkami se dá říct, že už se tomu věnuju zhruba 20 let. Chovám králíky, belgické obry – to je největší plemeno. Na chovatelství se mi ale moc líbí jeho rozmanitost, kterou právě výstava myslím moc dobře ukáže – zrovna u králíků se tu objeví nejrůznější druhy, od těch velkých až po malinké, zakrslé. Na své si tu přijde myslím opravdu každý.
Nezanedbatelnou součástí výstavy bude i doprovodný program. Můžete přiblížit, co tu návštěvníky čeká?
Po pravdě je toho tolik, že se to skoro nedá ani vyjmenovat. V průběhu obou dnů výstav budou v areálu velké farmářské trhy, kde si návštěvníci budou moct nakoupit čerstvé potraviny od regionálních farmářů. Současně tu má výstavu i veterán klub, návštěvníci se tedy mohou těšit i na historické motocykly, traktory nebo vojenská auta. Naprostou kuriozitou, která je sotva někde k vidění, bude ukázka disciplíny králičí hop. Po oba dny se tu králíci budou předvádět ve sportovním duchu – jako psi nebo koně budou skákat přes překážky. Svůj stan tu budou mít také zahrádkáři.
No a co se týče vystoupení – v sobotu ráno vše zahájí dechovka, vystoupí kynšperské mažoretky, kapela Galaxie, country skupina Drsná žízeň. V neděli dorazí třeba taky zpěvák Martin Maxa. Děti i dospělí se budou moct po oba dva dny také vozit na koních, které na výstavu zajistila místní chovatelka z Kaceřova. Proběhne také soutěž na podporu chovatelství. Samozřejmostí je pak bohaté občerstvení. Zkrátka, vybere si úplně každý!
Chovatelská výstava se koná v sobotu a neděli 6. a 7. září. Areál bývalých tenisových kurtů bude veřejnosti otevřen v sobotu od 8 do 18 a v neděli od 8 do 17 hodin. Vstupné je 30 korun, děti od 10 let 5 korun.