„Ještě před pár dny se mluvilo o tom, že hejtmani budou žádat o nouzový stav s podmínkami, že se otevřou malé obchody. Když jsem se v neděli dozvěděl, že toto v těch podmínkách není, byl jsem pořádně naštvaný. Jsem zklamaný z hejtmanů a nejvíc jsem naštvaný na našeho Petra Kulhánka. Z jedné strany poslouchá, jak je špatný, že dělá všechno blbě, a pak podpoří takový paskvil a jde vládě na ruku. Hluboce mě zklamal," řekl obchodník z Karlovarska, který si nepřál být jmenován. Redakce však jeho jméno zná. „Už nikomu z našich představitelů nevěřím a nechci mít potíže za to, že říkám, co si upřímně myslím," zdůraznil muž s tím, že by ho zajímalo, co za obratem hejtmanů je. V neděli totiž požádali vládu o prodloužení nouzového stavu a jen s jedinou výjimkou, že s okamžitou platností se zruší omezená úřední doba na úřadech. „Ptám se proč a co za tímhle obratem je. Proč všechno a nás všechny hodili přes palubu. Byl jsem připravený všechny hygienické podmínky dodržet. Hlídali bychom počet lidí na prodejně, dodržování odstupů. To je málo? Ale že se v supermarketu tlačí lidi u rohlíků, to nikomu nevadí?“ ptá se rozladěný podnikatel, který věřil, že se situace změní.

Uzamčené regiony: Dobráci i lidé pomáhají „svým“ policistům

To kadeřnice Karolína Bourová z Chebska překvapená vůbec nebyla. „Nečekala jsem, že to dopadne jinak,“ řekla. „Kdyby to bylo možné, byla jsem připravená opět služby operativně otevřít. Dodržovala jsem všechna hygienická opatření při jarní vlně, dodržovala bych je i nyní. Měla jsem připravený objednávkový systém, aby se zákazníci nepotkávali, dezinfekci u vchodu a další. Nejde to, neudělám s tím nic,“ uvedla rezignovaně. Nechápe, čím jsou služby či malé obchody nebezpečnější než přeplněné supermarkety. „Ale to říkáme celou dobu. Prostě se pro nás nic nemění. Hlavně, že neomezené otevírací hodiny na úřadě jsou důležité. Víc nemám co na to říct,“ uzavřela.

Lyžaři se podle informací ze skiareálů těšili na hory a na otevření vleků a sjezdovek. Volali do nich už od pátku 12. února. Skiareál Klínovec žádal všechny o trpělivost, situaci řešil i za pomoci právníků a Asociace horských středisek. Areál na Klínovci se na po technické stránce na otevření připravoval a doufal, že v pondělí bude moci otevřít. Bohužel, ale v případě, že vláda na žádost hejtmanů vyhlásí nouzový stav, zůstanou i ony uzavřeny.