Většina lékařů jí doporučovala okamžitý potrat, anebo varovala, že miminko se může narodit postižené. Zvážila rizika a šla do toho. Odměnou je jí zdravá dcerka, ji samotnou teď ale čeká další léčba. Pavlína je jednou z těch, kterým na Sokolovsku pomáhají Dobří andělé.

Bylo jí třicet a doma měla už dceru Sáru, když se před dvěma lety dozvěděla, že má zhoubný nádor prsu. „Zdědila jsem po mamince jako jediná ze tří dcer genetickou mutaci BRCA1 pozitivní,“ vysvětlila Pavlína. Po chemoterapii měla podstoupit v loňském roce odstranění obou prsů i dalších ženských orgánů. Jak říká, s těhotenstvím vůbec nepočítala a radila se se všemi lékaři. Jejich stanovisko bylo jednoznačné: potrat, dítě bude postižené, nemocné, nebo se nakonec nenarodí vůbec.

Těhotenství je to nejhorší, co vás teď mohlo potkat, říkali jí. „Pak jsme jeli i s partnerem za onkologem do Plzně a pan doktor mi řekl, že to je to nejlepší, co mě mohlo potkat,“ nechápavě kroutila hlavou i teď s odstupem času. Tak do toho šla. „Přede mnou ale bylo šest měsíců čekání a obav,“ vzpomíná. A taky pravidelných vyšetření na genetice. Připouští, že pokud by se objevil jediný náznak, že je něco špatně, těhotenství by ukončila. „Do šestého měsíce ale bylo všechno v pořádku, tak už jsme jen doufali, nic jiného nezbývalo.“

Kačenka se nakonec narodila o měsíc a půl dřív a má se čile k světu. A je v pořádku, stejně jako její starší sestra Sára. Strachu se však Pavlína nezbavila, teď se bojí, jestli její dcery nezdědily nemoc po ní. „Obě holky hlídám. To víte, že mám strach. Každá máma je taková, že si všimne každého bebíčka, a já koukám na jejich prsa, jestli je nemají větší, a už mi v hlavě šrotuje, jestli to tam nebude. Hlavně ať radši dědí po tatínkovi,“ říká s úsměvem. Po tom, čím si za ty dva roky prošla a co ji ještě čeká, je už psychicky i fyzicky unavená, ale nevzdává to a úsměv ji taky neopouští. „Myslela jsem, že porodím, budu se starat o holky a budu spokojená máma na rodičovské dovolené. Ale to ne. Mám z toho ze všeho nový strach,“ dodává. Její léčba teď pokračuje a čekají ji obě operace, které kvůli těhotenství odložila.

Pavlína je v našem okrese jednou z těch, kterým pomáhá Nadace DOBRÝ ANDĚL. Ta pomáhá rodinám, které se vlivem nemoci dostaly do tíživé situace. Cílem systému DOBRÝ ANDĚL je, aby rodiny nemocných dostávaly pravidelnou měsíční finanční pomoc ve výši několika tisíc korun. Tímto způsobem umožňují Dobrým andělům navýšit měsíční příjem rodin s dětmi, které přivedla těžká nemoc do finanční tísně, v průměru o 20 procent.

Řeka Ohře slavila zejména 13. ročníkem vodáckého závodu O pohár Povodí Ohře. Návštěvníci se dobře bavili u kynšperské dřevěné lávky.
FOTO: Řeka Ohře slavila. Zaslouženě